woensdag 31 oktober 2012

Happy Halloween !

 

 
Een uitgelezen kans om eens heel zot te doen,
creepy schaterlachjes te produceren
en Verschrikkelijk Enge Heksentochten in't donker
-waarbij je constant met de daver op je lijf loopt-
dit jaar overslaat, zonder enige spijt of twee keer denken.
 
Geef mij maar een schattige halloween.
Met lieve spookjes
schattige monstertjes
en vooral heel erg veel koekjes.
 
Maar daarover later meer !
 
Happy Halloween allemaal !
 

dinsdag 30 oktober 2012

Kaas-Croissants

Zo af en toe ben ik helemaal *bleeuh* van gewoon soep-patatjes-vlees-groenten
dat bij ons eigelijk amper op ons taloor* komt
en dan wil ik eens zot doen.
 
Zot wil meestal zeggen:
'veel werk'
 
Maar bon ja.
 
Dit was één van mijn zotte dinges.
Ik maakte een hoop hapjes bij elkaar,
als avondmaal.
 
De kaas-croissantjes zijn poepsimpel.
 
Je neemt een vel bladerdeeg.
Smeer dat wat in met olijfolie.
Niet te gulzig.


 
Bestrooi dat met kaas.
Wat je maar wil van kaas.
 
Snij je ronde vel bladerdeeg in de helft,
en dat ook weer in de helft
en dat dan ook weer in de helft
en... je snapt het wel.

 
*rollerol*
van buiten naar binnen.
 
Geef even een draai aan die dotjes.
En dan krijg je een bakplaat vol met lekkers.
 
Even besmeren met een ei-dooiertje.

 
Na 20 minuutjes op 180°C
voorverwarmde oven natuurlijk
krijg je dan dit.

 
Suuuuperlekker !
 
Perfecto als hapje.
Als aperitiefje.
Als tussendoortje.
Als snackje.
 
Als alles eigelijk.
Kindjes gaan daar ook zot van zijn.
En feitelijk kan je daar voor de rest ook nog alles tussenzwieren.
Hesp.
Salami.
Pesto.
Wat je maar wil !

*taloor = bord

Oja.
Vandaag gaan er véle koekjes gebakken en versierd worden ten huize Bumblebee.
Over een uurtje of wat kan je alles mooikes volgen op mijn facebookpagina.
Da's voor de nieuwsgierige aagjes die niet kunnen wachten tot het hier op mijn blogje komt ;-)
Kom je me ook aanmoedigen in mijn bakmarathon?


zondag 28 oktober 2012

Bakles ! Deel 3

In les 3 mochten we koekjes maken.
Vele-vele-vele koekjes.
 
Koekjes waarvan ik zelf nog nooit gehoord had
en dat voor zo'n koekjesmadam als ik
 
We maakten boterkoek
in verschillende vormen en figuren.
Het ene werd een margrietje,
het andere een schelpje
sprits waren er ook bij.
Beetje kokos of suiker om af te werken
wat spelen met chocolade
altijd fijn
om maar te zeggen:
we mochten onze gangen eens gaan!
 
Een vreemde eend in de bijt waren deze koddige lieverdjes.
Je kijkt naar marsepein,
waarin een stempel gedrukt is
en dan even met de brander over gegaan is.
 
 
Zo mocht dat één laagje uitmaken van het Syntra-koekje.
Een rozetje botercreme
(mijn god dit is lékkere botercreme!)
en een bodempje van koekjesdeeg.
 
Lékker !
En het ziet er feestelijk uit, toch?

 
Om een gedacht te geven hoe het dikwijls in zijn werk gaat in de bakkerschool,
je maakt iets,
je haalt dat uit de oven
of in mijn geval: je laat iemand anders dat uit de oven halen
ik ben nog steeds een tikkel bang van die Grote Boze Oven
je laat dat even afkoelen op de bakplaat en dan kieper je dat samen met de rest,
zodat we dat allemaal samen kunnen gaan afwerken.
 
 
We maakten ook biscuit vanille.
Voor bokkenpootjes,
de enkele versie zoals deze op onderstaande foto
of de dubbele versie.
 
We leerden hoe we een 'voetje' konden vermijden.
Je weet wel,
zo'n lek-voetje van chocolade als je gedopt had.
Heel simpel !
Maar daar kom ik later ook wel eens op terug.

 
De collega's mochten dan weer spelen met iets vloeibaarder gemaakte chocolade,
de eerste gingen wat aarzelend,
maar dan ging het vlotjes.
Met dit prachtige resultaat.
 
 
*ssstttt* Deze lieverds liggen te slapen !
Ik trok raprap een foto vanuit hun stapelbedje
niet de beste kwaliteit,
maar ook dit waren boterkoekjes.
Met wat bakvaste chocolade erbij gezwierd.
Lékker !

 
Ik verzamelde weer wat receptjes,
zoals die van de heeeeerlijke boterroom.
Ook eentje van ganache-op-z'n-bakkers.
Eentje die niet voor iedereen even njammie was,
maar ik vond het een welkome afwisseling: frambozenganache.
En dan nog hoe je marsepein met amaretto tot een lekkere vulling kan maken.
Die combinatie is om duimen en vingers bij af te likken !
 
Les drie...
dat waren dus vooral veeeel koekjes !
Ideaal om onze spuiten-met-de-spuitzak-techniek een beetje te verbeteren,
want daar is nog wat werk aan ;-)
 
Fijne zondag allemaal !


vrijdag 26 oktober 2012

Brownies met stevia

Stevia.
Je hoort er zoveel van,
veel goeds
maar veel minder goed ook.
 
Het goede is dat je natuurlijk veel minder suiker binnen krijgt,
wat gezond is, en dus goed.
 
Het minder goede... stevia heeft nogal een nare nasmaak.
wow, dat zijn veel 'ennen'.
Suiker geeft ook een andere textuur aan je baksels en kooksels dan stevia.
 
S'nie makkelijk zenne !
 
Maar ik dook toch mijn kookboeken in,
en vond helemaal niets.
 
Dus snufte ik als een volleerde speurhond het wereldwijdeweb af
en toch vond ik wél iets.
 
Zeker eens de moeite om te kijken.
 
Ik pikte het recept van de brownies er uit.
da's altijd lekker !
 
Nu kon ik het niet laten om toch enkele dingen te veranderen
babystapjes nemen naar een echte gezonde brownie
ipv direct mezelf al te shockeren met de real deal.
 
Het originele recept kan je ook op bovenstaande site vinden.
Dit is mijn versie:
 
Brownies met stevia:
- 2 theelepels stevia poeder
- 1 + 1/2 cup bloem
- 3/4 cup cacaopoeder
- een halve theelepel zout
- een halve theelepel bakpoeder
- 1 cup goede boter
- 4 eieren
2 theelepels vanille extract
1 + 1/2 cup chocolade callets en bakvaste chocolade
- 1/2 cup amandelen
Verwarm de oven voor op 180°C,
vet een bakvorm in.
Zift de stevia, de bloem, het cacaopoeder, bakpoeder en het zout samen.
Smelt de boter, roer de eieren en het vanille extract erdoor tot een cremige massa.
Meng hierbij het bloem-mengsel en roer tot alles mooi opgenomen is,
niet te lang roeren !
Voeg de chocolade en de amandelen toe,
verdeel in de bakvorm en bak voor 35-40 minuten op 180°C.
 
 Alle ingrediënten samen:
 
 
Netjes zeven en opzij zetten die handel.
(ik gebruikte gezoet cacao poeder, dat maakt het toch een tikkel minder eng allemaal ;-) )

 
Wanneer alles bij elkaar mag,
even goed mengen,
maar niet te lang.

 
Het is nogal een prut, toch?
Bweik !

 
Voor je de chocolade toe gaat voegen
kan je een eetlepel bloem er over kieperen.
Goed schudden en shaken tot elk chocolaatje een pelletje van bloem heeft.
Dit zorgt dat bij het bakken niet alles naar beneden zakt.
Zo krijg je een brownie (of een cake, muffin, koekje,...) waarbij je niet één kwak chocolade hebt op de bodem, maar alles netjes verdeeld.

 
 De amandeltjes.
Hier en daar sloop er ook nog een ander nootje tussen.

 
Goed fijn hakken,
ik hou niet van die harde knotsen in een brownie.
Maar da's ook weer persoonlijke goesting.
 
Ook hier:
even shaken met een halve tot hele eetlepel bloem
(naargelang hoeveel nootjes je hebt).
 
 
Dan mocht dat goedje erbij.

 
En kreeg het al een heel ander zicht.
 
 
Schonekes verdelen over een bakvorm.

 
 
 
Wanneer je brownie niet gaart, maar wel te donker kleurt bovenaan,
kan je even afdekken met een velletje aluminiumfolie.
 
Prikken tot je stokje er droog uitkomt.
Laten afkoelen in de vorm
en dan verder op het rooster tot helemaal koud.
Pas snijden wanneer helemaal afgekoeld
anders valt ie makkelijker uit elkaar.
 
Het is een brownie,
dus de binnenkant mag nog zacht zijn.
Niet te lang bakken,
dan krijg je een droge troep.
 
Na een 50 minuten
(tja... die oven he...)
kreeg ik deze njammie brokjes brownie.



 
Niet hélemaal gezond.
Maar toch al een beetje ;-)
 
Fijne dag nog iedereen !

donderdag 25 oktober 2012

Typisch...

Soms...
zijn wij het perfecte voorbeeld van zo'n oerdegelijk
, very stereotype
-en compleet maf, maar da's buiten de kwestie-
koppel...



Soms mag dat wel eens...
 
Ik heb zijn boekje ook gelezen.
Het omgekeerde is niet van toepassing.
 
Ha !
Nu ben ik toch een tikkel minder typisch,
toch?


dinsdag 23 oktober 2012

Mollige madeleintjes

Ik maakte mooie, mollige & malse madeleintjes.
 
Steeds voor ik iets maak,
snuffel ik het internet af.
Maar daar niet alle receptje die je op het www kan vinden zo betrouwbaar zijn,
hou ik het meestal bij mijn kookboeken of eerdere wél gelukte experimenten.
 
Ik vond hierzo een recept van een wél betrouwbare kokende kuif.
En een zeer betrouwbaar recept dan ook
dacht ik zo.
Ik ben wel fan van meneer kuif.
Geestig, ongedwongen en lekker gul met boter en zout.
 
Dus ik ging aan de slag !
 
Nodig?
- 150g bloem
- 150g boter
- 100g suiker
- 20g vanillesuiker
- 3 eieren
- 2 eetlepels honing
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1 citroen
- 1vanillestokje
- 1 snufje zout (een gewoon snufje volstaat ook)
 
Ik ben lui vandaag en ga gewoon even overtypen.
Voor nog wat extra details,
kan je altijd even gluren op zijn site.
(staat ook een filmpje op !!)
 
Weeg alles zorgvuldig af.
Laat boter smelten op zacht vuur,
meng de suiker, de vanillesuiker en het snufje zout.
Klop dit rustig op, terwijl je de eieren één voor één toevoegt.
Klop het beslag luchtig tot het bleek geworden is.
Voeg er de gesmolten boter bij, en de honing.
Snij de vanillestok overlangs en schraap er de zaadjes uit.
Meng ze bij het beslag.
Zeef de bloem en het bakpoeder erbij,
meng alles goed.
Rasp er de citroenzeste bij,
gebruik niet te veel en enkel het geel van de citroen.
Schep of giet het zachte deeg in een spuitzak.
Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast
(niet langer, dan gaat het beslag hard worden)
Verwarm de oven voor op 200-210°C.
Vul de madeleine vormpjes met het beslag
en bak ze 15 minuten in de oven.
Controleer of ze gebakken zijn door te prikken met een prikker,
geen deeg aan stokje = klaar !
.
Alles schoon in pottekes
ready om bij elkaar geklotst te worden,
op de juiste moment.
 
 
Het zout en de suikertjes.

 
De eitjes erbij en roeren maar.

 
Tot het er nog maar bleekjes uitziet.
 
 
Dan mag de boter er voorzichtig bij,
op lager tempo liefst,
of je kan het plafond gaan kuisen.

 
Tijd voor wat zoetigheid.
Honing er in laten glippen.

 
En goed mengen.
Of laten mengen.

 
Schraap de zaadjes uit een vanille stokje.
(en kieper dat stokje nu in een apart doosje,
samen met gewone kristalsuiker, voor eigengemaakte vanillesuiker. Tip van meneer kuif himself!)

 
Mengen-mengen-mengen maar.

 
De bloem mag er nu ook bij.

 
Dit was mijn citroenzeste,
en ik vond het al redelijk doorproeven...

 
En dan krijg je dit !

 
In een spuitzakje,
hup de koelkast in voor een half uurtje.

 
Mijn madeleinevormpjes
lagen al vol ongeduld te wiebelen op mijn bakplaatje.

 
Ik had ze een beetje ingevet,
en dan mochten ze een schoon vullingske krijgen.

 
Ik dacht zo: we gaan ze lekker vol doen,
dat mag wel wat hebben.

 
Vol vertrouwen zwierde ik ze de oven in.

 
*ting!*
Na een 20 minuutjes (mijn oven he...)
zag dat er goed uit !

 
Tot ik die plaat omdraaide...
oepsie.
Ze hadden een zuignapje gekregen !
 
 
Ik leer dus bij uit mijn fouten.
Dit was mijn volgende bakplaat:

 
Nadeel...
nu moest ik mijn achterste madeleintjes wel heel erg dicht tegen de achterkant aan duwen...
En dat gaf een bruinig effect ;-)

 
Zoiets dus...
heel lekker...
maar een beetje te gekleurd.
 
 
Deze waren perfect !

 
Nu heeft mijn keuken al dikwijls gewalmt van de lekkerste geuren,
maar dit is toch wel echt top.
 
We hebben met twee onze tong verbrand aan een -dit gaat zo verkeerd overkomen- hete madelein,
maar we konden het niet laten en hadden er -buiten een schrale tong nadien- geen spijt van !
 
Hierzo.
Mooie, mollige madeleintjes.
Schooooon toch?
 
 
Lékker !
 
En,
eens je doorhebt hoe vol en hoeveel steun je vormpje moet hebben,
helemaal niet moeilijk of lastig om te maken.
 
Wanneer je een bakvorm-plaat hebt ipv losse vormpjes,
heb je alvast dit probleem niet.
 
Maar mijn schattedezekes deden het ook fantastisch hoor.
Blij dat ze waren,
uit de stoffige kringloop,
lekker spelen in het beslag !
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...