donderdag 11 augustus 2011

Hasseltse Speculaas

Mijn 'proevers' waren het eens: dit waren de allerbeste koekjes tot nu toe!
Dat zegt al iets ;-)

Naar het recept van 'De Koekjesfee'

Nodig voor ongeveer 50 speculaasjes (volgens het boek, ik had er veeeeeeel meer!)
- 650gram donkere kandijsuiker
- 350gram boter
- 1kg patisseriebloem
- 20gram kaneelpoeder
- 12 gram bakpoeder
- 50 gram ei (meestal juist één ei)
- 150 gram melk

Werkwijze:
- laat de boter op kamertemperatuur komen
- meng de kandijsuiker en de boter goed
- zeef de bloem met het bakpoeder en het kaneelpoeder er over en meng goed
- voeg het ei en de melk toe en kneed alles goed door
- wikkel het deeg in plasticfolie en leg het 24u in de koelkast
(hierdoor krijgt het een mooie donkere kleur)
- verwarm de oven voor op 230°C voor dikke speculaaskoeken, of op 180°C voor dunnere speculaasjes
- dikke koekjes moeten ongeveer 18min in de oven
- dunne koekjes rol je uit tot het deeg ongeveer een halve cm dik is, steek ze uit en bak ze 10 minuten.

Mijn ingrediënten:


De boter op kamertemperatuur:


Mengen met de kandijsuiker
 (ik gebruik de lichte variant, ik ben niet zo'n fan van de donkere... en het lukt ook perfect!)


Goed roeren.
Het knarst en knispert als je roer, wel grappig!


Zeef het bakpoeder er over.


En de bloem en kaneelpoeder:


Ik doe het in stukken, beetje zeven, beetje roeren, beetje zeven, beetje roeren:


Na een tijd valt alles uit elkaar en krijg je zo'n korreltjes:


En dan kan je beginnen kneden, en melk en eieren toevoegen.


En dan zien je handen er zo uit ;-)
Dankjewel Bumblebee-Vriendje voor de smakelijke  foto!


Als al je eieren en melk verwerkt zijn, moet je blijven rollen en kneden en puffen en blazen tot je een mooie deegbal hebt die er zo uitziet:


Die wikkel je dan netjes in plastiekfolie en stuur je de koelkast in.


Na een dagje rust kan je dan beginnen uitrollen.
Dit is een geweldig deeg dat niet kleeft, niet scheurt, niet barst... super om mee te werken !


Ik wilde véél ronde koekjes!
Uitrollen tot een halve cm dik, uitsteken, op de bakplaat leggen, en met de resten terug een bal vormen, uitsteken, op de bakplaat leggen, enzovoort.


Toen moest ik het nog doen met mijn pizza-bakplaat.
Gut dat duuuuuuurt een eeuwigheid voor je dan een volledige scheepslading koekjes gebakken hebt.


Maar uiteindelijk is het resultaat wel -letterlijk- om op te vreten !


Dé allerbeste koekjes !
De mijne zijn niet zo heel speculaas-achtig, maar da's vooral omdat ik zuinig ben met de kaneel, en omdat ik de lichte bastardsuiker gebruik ipv de donkere.

Deze koekjes zijn ideaal om te gebruiken om te versieren.
Als je ze niet decoreert blijven ze erg lang goed als je ze luchtdicht verpakt in een doos.
Als je ze wél versiert hebt, steeds je doos een stukje open laten, of je decoratie (je icing of marsepein) gaat smelten en lelijk worden.

Veel plezier ermee !!

3 opmerkingen:

  1. MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!

    Dat zier heerlijk uit :-))))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zijn het de harde variant of die die zo heerlijk zacht zijn vanbinnen? Die laatste zijn meestal een stuk groter, dat is misschien de reden dat jij er meer had.

    Ik ben dol op Hasseltse speculaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je ze een cm dik maakt, zijn ze heeeeerlijk zacht van binnen, maar wel krokant aan het randje.
    Maak je ze effectief maar een halve cm dik, zijn ze harder en knapperiger.

    Ik hou ook van de zachte versie ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...