maandag 29 september 2014

Op mijn boekenplank: Heel Holland Bakt

Je gaat naar een leuke plek en wil hier een herinnering van. Dit noemt dan: een souvenier. De meeste mensen kiezen een beeldje, een frulletje of een vingerhoedje als souvenier. Ik kies een stel schoenen, of een sjaaltje, of een boek.
Wat maakt dat ik mijn  souveniers gebruik.
Menig maal zie je me door een straat huppelen, stoppen, en dan eens onnozel naar mijn schoenen staren: 'oh wat zijn ze leuheuk!' en huppakee ik huppel weer verder.
Of mijn sjaaltje waait in mijn snoet en *pling* daar komt die herinnering weer van dat leuke plekje, met die leuke mensen.

Alle bon. Dat gaat hier niet over schoenen of sjaaltjes. Hoewel een van de twee al wel eens een eervolle vermelding kreeg op mijn blog. (en man, dat is sindsdien alleen maar erger geworden!)
't gaat om een boek. Dat ik kocht. Als souvenier.
Voila, nu we zover zijn, kunnen we overgaan naar waar het echt over gaat.

Dit boek. Heel Holland Bakt. Voor 24,95euro gekocht, normaal 29,95euro. De volle 288 pagina's bakplezier, met een stevige harde kaft en heerlijke niet-helemaal-glossy en lekker dik papier. Hoi !


Nu dan. Mijn mening over dit boek? Ge-wel-dig. Niet alleen doet het me elke keer opnieuw denken aan dat heerlijke weekend aan de Nederlandse kust, maar ik ben ook gewoon stapeldegek van dit exemplaar. Anders had ik het niet meegepakt. Simpel.

Duidelijke ingrediënten-opsomming, goed volgbare beschrijvingen. Prachtige foto's van het eindresultaat. En een schooooooon Hollands lintje zodat je perfect weet waar je gebleven bent. Hoe gemakkelijk is datte.Wanneer nodig krijg je extra uitleg, al dan niet in handige tekeningen, of kleinere stap voor stap foto's. Ook de basiskennis krijgt een flinke boos met enkele baktips, uitleg over bloem, boter, suiker en nog wat meer.

Je leert een simpele cake maken. Van een marmercake tot een aardbeientaart met wittechocoladeroom (njam!), koekjes in alle vormen, brood in varianten waar ik als belg nog nooit eerder van hoorde (hoezo 'apenbrood?').
Een getest en goedgekeurd pizzadeegje, quiches, taarten (ook wel 'vlaaien' in het vlaams) in hartige of zoete vorm en natuurlijk is ook het bladerdeeggedeelte aanwezig.


Makkelijke en minder makkelijke recepten. Voor beginners en gevorderden. Ook wanneer je al een hele serie bakboeken in de kast hebt staan (ahum, ik voel me vooral zelf niet aangesproken) blijft dit nog steeds een aanwinst bij je collectie. 

Mijn mening? Een prachtig, dik boek vol lekkers. Recepten die kloppen (heel belangrijk toch wel denk ik dan) en al na enige testfase meer dan goedgekeurd zijn. Mooie foto's en lay-out. Opzoeken doe je door de inhoudstabel vooraan, te zoeken op 'koekjes' of 'cakes' of 'toetjes' (dit blijft een Hollands boek he) en meer dan dat. Of achteraan te zoeken op ingrediënten of soort patisserie. Niet helemaal waterdicht, dat laatste. Of misschien ben ik gewoon een beetje te veel belg om dat helemaal te snappen.

Details:
Uitgeverij Kosmos
29,95euro
288blz

Een aanrader! Alsook dat weekendje Nederlandse kust trouwens... zijn we weg?

2 opmerkingen:

  1. Het lijkt me een erg leuk boek. We kijken weer elke week naar Heel Holland bakt.
    Maar ook naar Dagelijkse Kost, niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook om te horen. Soms lijkt het Belgisch op ons Zeeuws, wij voelen ons altijd aangetrokken aan die taal.
    groetjes, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk boek. Ik vind het altijd een pluspunt dat er duidelijke prentjes in staan!

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...