dinsdag 19 april 2011

How To: cadeau-taart

Een mooi versierde taart ziet er moeilijker uit dan het effectief is. Natuurlijk is het prutswerk, maar dat maakt een deel van de fun ;-)

We houden het bakken, vullen en afsmeren voor een andere keer, en gaan direct verder naar het versieren zelf (het creatiefste deel eerst !).

Wat heb je nodig:
- marsepein of suikerpasta
- goede kwaliteit voedingskleurstof
- een scherp mes
- een lat
- een taart (logisch...)
- wat water
- veel geduld

Hier gaan we:

Eerst zorgen we voor voldoende suikerpasta of marsepein, ik koos voor zelfgemaakte marsepein, in 3 leuke kleurtjes. Marsepein altijd in de koelkast bewaren, goed in plastiekfolie verpakt. Suikerpasta niet in de koelkast maar ook netjes in een plastiekje.


We rollen de marsepein uit met een grote deegroller, tot de gewenste dikte. Als je boeltje blijft kleven aan je tafel of werkoppervlakte is het tijd voor in te grijpen met poedersuiker.

Dan meten we, en snijden we en meten we en snijden we (enz), mijn taartje was vrij hoog, dus ik moest stukken hebben van 7cm hoog. Ik koos voor 3 verschillende diktes van strepen op de zijkant, het is mooi strak als je zorgt dat al je kantjes netjes afgesneden zijn en vooral: recht.

Maak er vooral genoeg, als je wat knoeit is het geen ramp.


De streepjes 'plakken' we met wat water netjes op de zijkant van de taart. In de volgorde dat je zelf het mooiste lijkt. Mooi aanduwen, maar zorgt dat je vingerafdrukken er niet overal in staan (dit heb je sneller bij suikerpasta dan bij marsepein).


Als je helemaal rond bent, beginnen we aan het volgende.
Terug marsepein (of suikerpasta) uitrollen, we maken nu het 'deksel' van het cadeautje. Kies een kleur die goed opvalt.
Rol uit en vergeet niet te bestuiven met poedersuiker. Niet te dik, niet te dun...net hoe je het zelf wil.

Snij er een cirkel uit (makkelijk is om even je diameter te meten van je taart, en daar een 2-3cm aan toe te voegen), en leg het voorzichtig op de bovenkant van je taart.

Voila, dat is je deksel. Terug wat aanduwen en eventueel bevochtigen met water zodat het beter kleeft.

Neem weer een contrasterende kleur van suikerpasta of marsepein... een taart moet natuurlijk een strik hebben.

Rol uit, snij twee lange fijne stukken, (zorg dat ze passen of je kan opnieuw beginnen ;-) ). En leg ze kruiselings over je taart.

Nu kunnen we beginnen aan onze strik.

Snij véél smalle, korte stukjes suikerpasta of marsepein. Rol de suikerpasta niét te dun uit of je strik zakt in elkaar.
Mijn stukjes waren allemaal een 6tal cm lang en een 1.5cm breed.
Snij mooi egaal, netjes en zo ordelijk mogelijk, dit geeft nadien het beste resultaat.

Laat even harder worden, en plooi dan voorzichtig dubbel... elk lusje druk je aan één kant wat aan met je viner en snij je 2 kleine hoekjes af.

Zoals dit:


Duw het lusje goed bol, en zet even op een koele plaats (of de koelkast) om te harden.

Dan kunnen we beginnen puzzelen. Ik koos voor verschillende kleurtjes, puur omdat het me superleuk leek, maar het kan ook allemaal in één kleur.

Schik ze in het rond, zoals dit:


Laat voldoende plaats tussen, ga zeker niet alles zo dicht mogelijk tegen elkaar zetten. Je 'plakt' nu ook weer de stukjes vast met een klein beetje water. Even dippen met je vinger en klaar (niet meer want dan krijg je een knoeiboel).
De volgende stap is even nadenken, je zet namelijk je volgende laagje lusjes, telkens tussen de twee anderen.
En je volgende laagje ook weer tussen de anderen.
De éérste keer is het een beetje oefenen, maar dan gaat het vanzelf.

Dit zou je resultaat moeten zijn.


Of toch ongeveer ;-) want het mijne is ook nog lang niet perfect.

Het enige dat je dan nog moet doen, is je taart afwerken met een klein boordje onderaan.
Ik koos voor geel, terug je marsepein of suikerpasta zacht kneden, uitrollen of uitsnijden en er mooi rond leggen en fixeren met wat water.

Het resultaat:Mooi he?

Bewaren doe je de taart vanaf nu op een koele plek, niét in de koelkast zelf want dan begint je marsepein en suikerpasta te 'zweten' en dan krijg je een plakboel van jewelste en is je taart compleet naar de vaantjes.

Laat ze ook ademen, niet met plastiekfolie afdekken of in een luchtdichte doos, je marsepein of suikerpasta mag wat uitharden, dat is geen probleem, en je cake blijft vers omdat de marsepein er rond zit.

Smakelijk !!

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blog! Wil al tijdje zelf een taart maken maar geen ervaring. Die foto's maken het heel duidelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...