dinsdag 27 december 2011

Eierkoekenboterhammen

Of ook wel eens 'verloren brood', of 'gewonnen brood' (en nog meerdere namen) genoemd.
Calorie bom, dat is het allesinds.
En lékker !
Puur nostalgie,
maar net zoals bij pannekoeken, was het eens een verwennerij,
en zeker niet iets om dagelijks of wekelijks te eten.
Wat heb je nodig?
- brood, liefst al enkele dagen oud
- wat eieren
- melk
(en een pan en wat boter en een bord en een spatel en een kom...)

De bedoeling is dat je je eieren en melk samen klotst zodat je ongeveer dit krijgt.
Ik ben begonnen met 2 eieren (het waren grote eieren) en een lekje melk.
Lichtgele-smurrie...


Daar leg je je boterham in te weken voor enkele seconden.
En dan draai je het om en laat je het nog eventjes langs de andere kant ook weken.


Als je ziet dat je boterham voldaan is van de smurrie...
dan zwier je die in de pan.
Je pan moet heet zijn, het vuur niet meer té heet, en voldoende boter gebruiken.

Bakken langs één kant...

En als die kant goudbruin zit...
dan draai je om en bak je langs de andere kant ook.
(ondertussen moet je volgende boterham al aan het weken zijn...)

Zo krijg je een mooi stapeltje !


Eierkoekenboterhammen moet je eten als ze warm zijn...
voor mij moet er niks anders dan kindekessuiker* op.
Een lekkere dikke laag !

Bumblebee-vriendje wilde een stapeltje witte suiker.

Mmmm, ZO lekker !!
En handig ook om je oud brood mee op te werken.
Een mens zou vanzelf minder boterhammetjes eten om toch maar oud brood te hebben ;-)

Smakelijk !!

*kindekessuiker = bruine suiker.

15 opmerkingen:

  1. Och och, ze staan zelfs in het boekje van de Weight Watchers. Al mag je van hen wel maar eentje eten (en waarschijnlijk ook geen suiker)... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een beetje kaneel erover is ook heel erg lekker .......

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij noemen deze boterhammen wentelteefjes. Lekker hè... ik kan me herinneren dat ik van een vriendin ooit hoorde waar ze het thuis niet zo breed hadden dat het daar regelmatig op het menu stond. Niet ze gezond misschien maar wél goedkoop en voedzaam!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij eten ze ook regelmatig (nou ja, een paar keer per jaar....) De kinderen zijn er gek op! Wentelteefjes! :)

    Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  5. he je bent me voor... ik heb de foto's klaar leggen om zelfde post te maken..
    wij noemen ze alleen wentel-teefjes!!! waarom vraag het me niet... weet niet beter

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo lekker, voor ons blijft het verloren brood, ik eet dat het liefst met witte suiker, maar dan ook een hoopje er op leggen, want de buitenkantjes zijn meestal een beetje zout en dat vind ik ook wel enorm lekker! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. merci voor de tip ! ik vind dat heel lekker en da's al zo lang geleden !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heee wentelteefjes! Lekker! Heb ze lang niet meer gemaakt, goed idee!

    Groetjes, Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  9. dit is best een goed idee, hoef je geen oude korsten brood meer weg te doen.

    gr Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hmmm, wentelteefjes! Met suiker en kaneel vind ik ze het lekkerst. Ik zal ze mn kinderen eens voorzetten, die hebben ze volgens mij nog nooit gehad, is heel lang geleden dat ik ze maakte. Goed idee ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Verloren brood komt eigenlijk van het feit dat je dat maakt met oud brood dat normaal 'verloren' is want oud brood is niet echt lekker he!
    Ma ik doe eieren en melk in aparte borden, ik laat het brood eerst in de melk 'slap' worden en daarna in de eieren!

    Ik heb vaak oud brood en de ene keer wordt het gewoon geroosterd brood of croutons of verloren brood of broodpudding... mmmm het water komt alweer in mijn mond!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wentelteefjes of "koekenbak" is het bij ons ;-) Mmmmm ongelooflijk heerlijk! Ik eet ze het liefst met bloemsuiker/poedersuiker :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wir tun doch Erbeeren zerdrückt drauf...Das ist auch sehr lekker
    Liebe Grüsse aus der Schweiz Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mijn moeder maakte ze vroeger al als ze oud brood had, zij noemde ze Spaanse schoenlappen en wij waren er dol op.
    Meestal maakte ze een grote stapel voor ons vijven.
    Af en toe maak ik ze ook wel eens, met suiker en kaneel, heerlijk !

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...