zaterdag 7 juli 2012

Recept Brusselse wafels

Een brusselse wafel.
Met lekker veel bloemsuiker zodat je een snoet vol wit spul hebt na één hap.
Gezellig op een terrasje.
Met de zon op je bolletje.

Doet me helemaal terugdenken aan mijn kindertijd.
Zalig.

Nu ik een wafelijzer in mijn bezit heb en het zonnetje scheen,
kon ik het niet laten om een recept op te snorren en er aan te beginnen.

Wat heb je nodig voor ongeveer 10 stuks?
- 20g verse gist
- 2dl lauw water
- 250g bloem
- snuifje zout
- 2dl lauwe melk
- 4 eieren
- 125g gesmolten boter
- een wafelijzer

Recept:
- los de gist op in lauw water
- doe de bloem in een diepe kom en maak een kuiltje in het midden
- roer de gist langzaam door de bloem, voeg een snuifje zout en de lauwe melk toe
- scheid de eierdooiers van de eiwitten en voeg de dooiers bij het beslag
- klop het eiwit stijf en spatel het met de gesmolten boter door het beslag
- laat 15-20min rijzen
- breng het wafelijzer op temperatuur en bestrijk het met gesmolten boter of een andere vetstof
- doe er het beslag in en bak goudbruin
- bestrooi met bloemsuiker en serveer

Alle ingrediënten bij elkaar:


Kieper de gist bij het lauwe water,
goed roeren zodat dat stinkie boeltje kan oplossen.

De melk had ik al in een diepe kom gegoten.

Eieren splitsen,
de dooiers klopte ik even los en een klein beetje schuimig.


En de eiwitten, daar mocht mijn woodie'tje zich op uitleven ;-)


Dan mochten de dooiers bij mijn melk,
het gist-water erbij en een snuifje zout.


De bloem erover zeven tot ik dit vieze papje had.

*roerenroeren*

Véél beter:


Ondertussen stak woodie-tje zijn tong al uit van vermoeidheid,
dus veronderstelde ik dat de eiwitjes stijfgeklopt waren.

Dat spatelde ik voorzichtig bij de rest van mijn beslag.

En toen zag het er ongeveer zo uit.


Handdoekje er over en 20 minuutjes met rust laten.


En toen ging ik gluren...
welja, even er doorroeren zodat je niet té luchtige wafels krijgt.
Die trek je namelijk gewoon uit elkaar als je het wafelijzer open trekt.
Niet de bedoeling.


En bij mijn eerste poging had ik zovee handen nodig dat ik vergat een foto te trekken.
Maar het resultaat was wel dik oke !

En toen werd ik een beetje overmoedig en smeerde ik wat te grondig met mijn beslagje.


Tips:

- Je wafelijzer moet goed heet zijn,
bij mij was dat op bijna de hoogste stand.

- je moet snel je beslag er in verdelen,
en dan in één keer *hup* je wafelijzer naar de andere kant zwieren.
Zo krijgt de bovenkant ook een mooie vorm.

- ik kwam er achter dat mijn wafel klaar was zo snel mijn machinetje niet meer rookte als een oud treinstel. Als ik dan voorzichtig ging gluren was het altijd juist.

Mnnjaaam !





Om het toch nog een béétje gezond te houden zwierde ik er ook nog banaantjes,
framboosjes en granaatappel bij.

Een smakelijkere foto dan dit heb ik niet ;-)
Maar het was lékker !


Smakelijk !!

11 opmerkingen:

  1. Dat heb je toch maar weer mooi bij elkaar gezwierd... Ziet er goed uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Krijg honger van het kijken naar de foto's,..............

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mmmmmmmmmm... jij bent toch ondertussen wel zo rond als een tonnetje...als ik zie wat voor lekker je continu maak..ik zie de calorien voorbij vliegen, of is vriendje de eter en is hij zo rond als een tonnetje... hihihihihi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat valt gelukkig allemaal nogal mee... hoewel ik soms wel klachten ontvang van kg's die er aan vliegen bij mijn proevers ;-)

      Verwijderen
  4. Dat ziet er wel heerlijk uit. Leuk dat je het laat zien met al die foto's. Soms maak ik ze ook wel eens, maar niet zo vaak, want zonder gist maar wel met slagroom inplaats van water en melk zijn het echte caloriebommetjes. Maar wel superlekker !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker he !
      Het zijn inderdaad calorie bommetjes, maar aaaach, dat mag al eens ;-)

      Verwijderen
  5. Heerlijk! Wij noemen dat Belgische wafels maar voortaan zal ik de goede naam gebruiken ;-)
    Zelf heb ik geen wafelijzer dus ik kan ze niet maken, maar dankzij jouw berichtje schoot me de volgende herinnering te binnen:
    We waren met broers en zus en moeder een paar dagen in België en na een fietstocht kwamen we een leuk eettentje tegen. Ieder bestelde iets naar zijn/haar keuze en ik koos natuurlijk voor de wafels! Al snel had ieder wat lekkers voor zich maar mijn tafelplekje bleef leeg! Na geduldig wachten, en nog wat langer wachten toch maar eens gevraagd waar de wafel bleef...... toen bleek dat het wafelijzer nog heet moest worden dus ik moest nog 20 minuten geduld hebben! Alle familieleden lachten en smikkelden verder aan hun lekkers. En toen de wafel dan eindelijk bij mij verscheen, 'moest' ik hem snel opeten want ieder wou weer verder op de fiets!
    Het is zeker al zo'n 20 jaar geleden, maar nóg word ik er mee gepest als iemand Belgische (sory, Brusselse) wafels ziet liggen in de winkel.
    Dank je wel voor de herinnering en eet smakelijk!
    Groetjes Marjan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Belgisch of brussels, het is ongeveer hetzelfde he ;-)

      Ocharme ! Zo lang wachten op een wafel, maar een wafelijzer is toch zo heet? Die moesten hun beslag nog rap bij de buren gaan halen waarschijnlijk ;-)

      Verwijderen
  6. Krijg het water in de mond!
    Bij ons moeder eten we ze altijd op 1 november ondertussen met al de kleinkinderen bij... Nog een week of 3 geduld... MMMMMMM!!!

    Groetjes,
    Jeanine

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...