dinsdag 7 augustus 2012

Even gluren in mijn bak-kast?


Ik ben een nieuwsgierige madam.
Ik kan er niets aan doen.
Ik wil er ook niks aan doen.
Ik bedoel er helemaal niets verkeerd mee,
ik ben gewoon nieuwsgierig.

Zo kijk ik graag rond in mensen hun huis.
Om te zien hoe ze het ingericht hebben
om me te verbazen over bepaalde leuke ideeën en knappe combinaties van interieurs.
Om te kijken hoe ze iets organiseren.

Zo hou ik er ook van om te piepen hoe iemand zijn of haar kastindeling in elkaar zit.
Maar nieuwsgierig als ik ben
ik ben nog steeds niet onbeleefd opgevoed
dus no worries, ik trek nergens zomaar een kast open.

Maar het is toch fascinerend hoe iedereen een andere logica heeft
en leuke systemen ontwikkeld
om iets netjes en ordelijk te houden
en iets snel te vinden.

Toch?

Dus ik trek voor jullie even mijn kastdeur open.
Niet enkel om jullie nieuwsgierige oogjes te laten meegluren
maar misschien is het ineens ook wel eens fijn om te weten wat ik in mijn kast heb staan
als tip om zelf ook te kopen.
Of iets dat ik helemaal niet gebruik
zodat je dat ook helemaal niet gaat kopen.

Want toen ik net begon te taarten*
en ik uren op het www snuffelde om te weten wat ik nu eigelijk allemaal in huis moest hebben om iets moois te kunnen maken
vond ik door het bos de bomen niet meer.
En nu krijg ik zelf ook regelmatig de vraag:
wat heb ik nodig om te beginnen?

Dus.
Nieuwsgierige aagjes
of mensen die een 'start-lijst' willen
zoals ik écht wilde toen ik begon en gewoon nergens kon vinden
hier gaan we dan !

Doos 1
Eerst en vooral:
je hebt suikerpasta of marsepein nodig.
Koop niet te veel,
want dat goedje hard helemaal uit met de tijd en dan kan je er niks meer mee doen.
Koop jezelf dus enkele kleurtjes
of gewoon wit
en kleur ze met de juiste kleurstof tot je hebt wat je wil hebben.

Kiezen tussen marsepein en suikerpasta?
Ik vind dit nog altijd moeilijk.
Suikerpasta is fijner van structuur en werkt dus mooier en het zal je altijd gladdere en fijner resultaat geven dan marsepein.
Er bestaan ook meer kleurtjes in
en het is over het algemeen ook goedkoper.

Marsepein is dan weer lekkerder.
Maar dat is mijn mening ;-)


Ik heb wel één merk gevonden van suikerpasta die ik lekker vind
en die niet mier-mierzoet is.
Deze dus.
Hij rolt mooi uit,
is wit-wit
dus niet een fake-wit tintje.
Werkt handig
kleurt makkelijk in andere tinten.
En is best lekker.


Doos 2
Dan heb je uitstekertjes nodig.
Niet enkel omdat je koekjes gaat bakken in allerlei vormen en formaten.
Maar het decoreren van taarten begint dikwijls met een vormpje uit suikerpasta uitsteken
en daar dan iets leuks mee maken.

Zie je ook die grote ronde daar?
Dat is hét ideale formaat voor een rondje suikerpasta uit te steken voor op een cupcake te leggen.
Toch wel superhandig om bij de hand te hebben.

Begin met enkele ronde uitstekers,
daar kom je al een eindje mee als je gaat koekjes bakken.
Met de tijd ga je er wel wat verzamelen.

Een goede tip:
koop in de zomer je winter-uitstekers en omgekeerd.
Ik weet het, klinkt niet logisch.
Maar als je NA de kerstperiode je sneeuwvlok of je kerstman uitsteker koopt, betaal je het véél minder dan wanneer je dat zoals iedereen ervoor doet.

Idem met de zomerse bloemen of strand-vormpjes...
Je halloween of je paashaas-uitsteker...
idem dito.


Deze set kreeg ik van mijn Bumblebee-vriendje.
En die is al héél erg handig gebleken.
Voor bloemetjes
figuurtjes
patroontjes
details

Handig handig.
Maar niet noodzakelijk om mee te beginnen.


Doosje 3
Ik maakte met mijn opruim-actie een doosje van al mijn basismateriaal.
Zowat alles dat je altijd wel nodig hebt en zal gebruiken bij het minste je gaat taarten decoreren.


Eerst en vooral:
Maar dan echt.
Klik een keer op die link.

Kopen die handel !


Dan nog eentje van mijn laatste aankopen.
Eigelijk heb ik veel te lang gewacht om mezelf dat cadeau te doen...
dus ook gewoon direct kopen.

Een klein rolletje voor kleine plakjes marsepein of suikerpasta uit te rollen.
Die paarse en die roze dingeskes daar?
Die dienen om gelijkmatig uit te rollen.

Vreed handig.
I'm telling you.


Nog eentje van mijn laatste aankopen.
Ook weer te lang gewacht...
Ik ben zo een mie van het lange wachten.
En eens ik dan toch overstag ga
moet ik regelmatig denken 'moh trees toch...'.

Hier dacht ik dat dus ook.
Gewoon een pakje met tools.
Koop niet de dure versie.
Sorry voor de webshops,
maar phuliese... voor Wilton of meer van dat moois betaal je bijna 10 keer zoveel.
Deze komt van de aveve.
Geen geld.
Voor hetzelfde.


Ik heb ook eetbare lijm
en 'versteviger'.
Die eetbare lijm is een damn goede koop.
Ik zou het niet kunnen missen.

Die petal powder heb ik nog geen één keer gebruikt.
Shame on me.
Maar ik ben dan ook nog niet begonnen met het urenlange bloemetjes maken voor op een bruidstaart of dergelijke.
Want daarvoor dient het eigelijk.
Het maakt je suikerpasta hard en sterk,
zodat je decoraties mooi blijven op je taart,
ipv dat ze inzakken als een propje pudding.

Wel handig.
Niet noodzakelijk.


Nog een cadeautje van mijn Bumblebee-vriendje.
Een rollertje met verschillende patroontjes.
Je hebt het gewone 'mesje'.
Iets met stekeltjes aan, dat geeft het patroontje van een naad.
En dat andere geeft wat golfjes.

Handig.
Leuk voor details op strikjes en dergelijke.
Niet noodzakelijk.


Dit vreemde wezendje is een crimper.
Hiermee 'bijt' je in de rand van je taart
zodat deze een mooie vorm krijgt.

Ik ben een woessie.
Ik durf dat niet te gebruiken.
Ik kreeg het ook van vriendje,
in dat reusachtige cadeaupakketje.

Maar ik durf échtentechtig dat rare bekje niet op mijn mooie, net-lekker-strak-beklede taart te zetten.
Dus ik gebruikte het alleen nog maar om te testen.

Bij deze neem ik me voor om volgende keer dat wél te doen.
Als ik durf.


Zo.
Doosje dicht en op naar doosje 4.

Hier zitten mijn flapjes in.
Je weet wel?
Van mijn appelflapjes.
De kriekenflapjes waren er ook nog.

Niet nodig om te zeggen dat ik ze constant gebruik en dus niet zonder wil zitten?

Let wel een beetje op waar je ze koopt.
Ik kocht er ééntje bij Alice Delice.
Je weet wel,
die heel erg leuke en heel erg dure kook-winkel.
En voor nog minder dan de helft van de prijs kocht ik er niet zo heel veel later drie voor bij de Lidl.
Of was het de Aldi?

Speelt al geen rol.
Nu heb ik er dus vier.



We hebben ook nog bakvormen nodig.
Zonder vorm
geen taart.
Ik heb er van de ikea.
Eentje komt van mijn Bumblebee-mama.

Sommige mensen werken graag met silicone vormen.
Ik vind dat jakkie-bakkie.
Vraag me niet waarom.
Want ik weet geen antwoord.
Ik weet alleen dat ik ze niet moet hebben.

Ik heb er ronde.
En platte.
En kleine.
En hoge.

Die ronde zijn goed voor boltaartjes.
Komen van de ikea.
Blanda kommen zijn dat.
Geen bakvormen.
Maar dat spul werkt dus perfect.

Springvormen zijn van die vormen waarvan je de zijkant kan openklikken en de bodem kan er dan uit.
Handighandig.

Eentje met karteltjes voor je vlaaien en je quiches.
Een muffinplaat. Natuurlijk.
Die linksonder gebruik ik voor brood.
En kleine vormpjes voor kleine taartjes.

Heb je die allemaal nodig?
Nope.
Worden ze hier gebruikt?
Jap.

Maar ik bak dan ook vanalles.
Terwijl de meeste mensen een voorkeur hebben voor iets.
En daar dan gewoon hun gepaste vorm voor kopen.

Begin met een gewone ronde
van 20-22cm doorsnede.
Daar kom je voor de meeste taarten al ver mee.
Dat is die linksboven, onder de kleine vormpjes.


Dan bezit ik ook nog bakparels.
Zo'n dinges om je taartbodem blind mee te bakken.

Je zwiert je deeg in je vorm,
daar een bakpapiertje over
(zeer belangrijke stap, niet vergeten!)
en dan kan je daar gedroogde bonen of dergelijke opkappen.
Of bakparels.

Handig handig.
Noodzakelijk?
Alleen als je vlaaien of quiches wil bakken.



Ik bezit ook nog twee deegrollers.
Eén gewone.
En één lange.

Die gewone is goed voor gewoon uit te rollen.
Die lange vind ik dan weer supermakkelijk om mijn suikerpasta mee uit te rollen,
je kan je gewicht er beter opzetten,
gelijkmatiger rollen
en nadien gebruiken om je suikerpasta of marsepein zonder scheuren over je taart te leggen.

Heb je nog geen deegroller en weet je niet wat kiezen?
Ga dan voor die lange versie.


In doos 5 zit zowat vanalles.
Decoratie prul.
Suikerpareltjes,
glitterpoeder,
suikerhartjes en bolletjes...


En ook mijn kleurstofjes.
Vloeibaar en in pasta vorm.

Vloeibaar is ideaal voor je beslag te kleuren.
Pasta is dan weer beter voor je suikerpasta of marsepein.
Zijn dit de beste kleuren en gebruik ik ze allemaal even frequent?

Neen.
Je gebruikt wat je in huis hebt,
zo simpel is dat.

Had ik nu 13 andere kleuren,
dan was dat even goed geweest.
Zolang er maar roze tussen zit tenminste ;-)
Handig is wel dat ik de basistinten bezit.
Zowel van vloeibaar als pasta.

Rood, geel, blauw.
De rest kan je mengen.


Cupcake papiertjes.
Ik krijg tintelvingers elke keer ik er zie passeren.
Dus ik vind mijn collectie nog héél erg klein.
Zo dikwijls bak ik dan ook geen cupcakes.

Je hebt grote en kleine papiertjes.
Dikke en dunne van kwaliteit.
Neutrale en flashy kleurtjes.
Papiertjes die verkleuren na het bakken en papiertjes die niet verkleuren.

De duurdere zijn niét altijd de betere
en de goedkoopste kunnen dikwijls wel eens beter zijn dan gedacht.

Dus tip:
geef er niet te veel geld aan uit en pak gewoon mee als je er goedkope ziet staan.
Valt het tegen: so be it, dat had met de dure ook kunnen zijn.
Valt het mee: dan heb je chance en heb je een goede koop gedaan.


In die doos zitten ook mijn twee spuitmondjes.
Die ik amper gebruik.
Maar dat is omdat ik het maar niet voor elkaar krijg om dat glazuur op een goede consistentie te maken.
Bummer.

Dus mijn doel dit jaar is om toch eens een keertje iets gek te doen met die spuitmondjes.
Dit zijn twee basismondjes.
Kan je al veel moois mee.
Als je het kan tenminste ;-)


Gut dit is een lange post aan het worden...
zijn jullie er nog?
Nog eventjes te gaan:

Ik heb nog in mijn kast staan:
- cake release.
Vreed handig spul
handiger dan boter smeren en bloem zwieren.

- crisco.
Plantaardig vet.
Goed om je werkvlak mee in te smeren tegen het plakken.
Om je koekjes of suikerpasta uitstekers mee in te smeren tegen het plakken.
Om je suikerpasta die al iets harder geworden is terug zacht mee te kneden.

Allebei zijn ze handig.
Maar niet noodzakelijk.


De taartzaag.
Ik zou het niet kunnen missen.
Ik heb één taartje zitten klunsen met een gewoon broodmes.
Never again.

Je hebt ze in kleine en grote versie.
Koop de grote.
Daar kan je ook de kleinere taartjes mee snijden.

Met de kleine taartzaag kan je geen grotere snijden.

Logisch.


Voila.
Dat was wat materiaal betreft.

Dan hebben we nog mijn ingrediëntjes.

Altijd in huis:
- bakpoeder
- vanille suiker
- droge gist
- klop fix (voor slagroom stijf te kloppen)
- vanille essence
- vanille stokjes (niet op de foto)
- amandel essence (ook niet op de foto)

Daar kan je nog een hoop essence-tjes bij gaan kopen.
Maar deze zijn wel de belangrijkste denk ik zo.


Mijn glazen-potten-verzameling.

Van boven naar onder, links naar recht.

Ongezoet cacaopoeder - amandelen - sesamzaadjes - lichte kandijsuiker - donkere kandijsuiker - maanzaadjes - zoete cacaopoeder

zout - parelsuiker - smeltchocolade - ruwe rietsuiker - zelfrijzende bloem - bakvaste chocoladedruppels

bloemsuiker - bruine suiker - amandelpoeder - gewone kristalsuiker - extra fijne kristalsuiker - bloem


Euh, nu ik dat allemaal zo opsom...
ik heb bést veel bakspulletjes.

Maar je ziet. Er is weinig dat ik niet gebruik.
Er zijn er enkele die ik écht wel sneller had moeten kopen
en sommige spullen heb je in het begin gewoon helemaal niet van doen.

Hopelijk heb ik beginnende taart-dames een eind op weg geholpen?
En de rest weet nu gewoon tot in de details wat er in mijn kast staat ;-)
Fijn toch?

* taarten: taarten bakken en decoreren = taarten

19 opmerkingen:

  1. amai, wat een investering... als ik een taart nodig heb, zal ik ze wel bestellen bij jou dan.. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat valt wel mee hoor, hoewel als je alles gaat optellen... maar gelukkig is dat allemaal beetje bij beetje aangekocht ;-) En awel da's goed, geef maar een gil dan !

      Verwijderen
  2. Boeiend berichtje. Ik bak geen taarten, maar is toch leuk om het allemaal te zien passeren.

    Groetjes,
    Jeanine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zo he, het is altijd fijn om eens bij iemand binnen te gluren ;-)

      Verwijderen
  3. Volgens mij is jouw bakkast erg groot ; ))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor... kijk hier http://beezzy-bumblebee.blogspot.be/2012/07/bak-kast-update.html
      Toch niet zo groot?
      Ik prop het alleen goed bij elkaar ;-)

      Verwijderen
  4. mmmmmmmm wat een grote bakkast heb jij!! krijg zelf al weer zin om te bakken!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een nétte bakkast vooral ;-) en doendoendoen !!

      Verwijderen
  5. aah, zo veel herkenbaars dat ik tegenkom! Ben wel jaloers op je glazen-potten-collectie, want wat staat die netjes geordend (lees: ik durf de mijne niet te tonen).
    nog veel bakplezier!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha :D ja bwo, het kan nog netter, vooral die labels kunnen nog beter... nog even denken hoe ik dat het beste doe (ik kreeg al de tip op schoolbordverf te gebruiken, dat ga ik toch eens goed overpeinzen en dan toch maar doen ;-) ) !

      Verwijderen
  6. Wat leuk om te zien wat er bij een ander in de bakkast ligt/staat. Eh nee, ik toon de mijne niet, zou ik niet durven. Zo ongeorganiseerd. Die flapjesdingen lijken me erg handig. Gaan meteen op mijn veel te lange verlanglijstje.

    Groetjes,
    Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat een fijne spulletjes allemaal.
    nieuwsgierig als ik ben vond ik het erg leuk om mee te kijken in je bakkast ☺
    en je schrijft er bovendien erg grappig over.
    groetjes
    Evelyn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi hoor! En leuke spulletjes!
    Mijn bak kast is een grote rotzooi haha!
    Maar wie weet als hij ooit aan kant is,
    plaats ik ook een foto ;-)

    xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat leuk dat ik via via je blog ontdekte! En wat een HOOP bakdingen heb jij zeg!!!!! Hééééérlijk, wou dak het ook allemaal bij elkaar vond. Zo zijn er bvb de taartzaag die ik nergens vind en ook van dat vloeibaar kleurmiddel vind ik niet, alleen die pastakleurpotjes en die werken niet om red velvet cupcakes te maken. Nu doe ik er gewoon geen kleur meer bij, dan zien ze eruit als chocoladecupcakes door de cacaopoeder die erbij moet maar ik vind die red velvet cupcakes zo mooi en zou ze graag eens kunnen maken in die kleur en niet in van dat flashy roze zoals ze eruitzien als je er pastarood bij doet, niets verkeerd met roze hoor, maar 't is RED velvet en dat is wat ik zou willen hebben als resultaat. Zonder kleurstof zijn het gewoon velvet cupcakes en ik troost me met de gedachte dat ze dan gezonder ;-) zijn want geen kleurstof erbij.... Zo, dit werd een lang epistel, maar dat mag wel hé na zo'n uitgebreide bakdingenpost.
    Groetjes,
    Marian
    O ja, zo'n flapdingetjes, da's iets wat mijn ma al lang zoekt, en ik met haar natuurlijk, maar ook nog nergens gevonden. En ze zoekt ook iets kegelvormigs wat zou gebruikt worden om bladerdeeg hoorntjes op te maken, geen idee waar dat zou te vinden zijn. We blijven zoeken ;-)
    Een 'crimper'... had ik nog nooit van gehoord. Moet je echt eens demonstreren. Ik zou niet weten hoe 't werkt....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je al eens gekeken bij de online shops? Want die pastakleurstofjes ga je daar zeker vinden.

      Die flapjes, dan moet je gewoon eens kijken bij bakwinkels zoals aveve of ik weet niet goed hoe dat in nederland noemt, zo af en toe verschijnen die eens en dan moet je rap genoeg zijn ;-)

      En voor de hoorntjes te maken... dan stel ik voor dat je isemo kegeltjes koopt, die helemaal bekleed met plastiekfolie zodat de isemo bedekt is, en het zo gebruikt als malletje. Werkt even goed, toch?

      Die crimper... ik ben er nog steeds niet toegekomen, maar ik ga daar eens werk van maken !

      Verwijderen
  10. He nou wil ik ook weer eens bakken, moet alleen nog opzoek naar een goed recept voor glutenvrije cupcakes en taarten. Is toch wel een groot probleem nu de dokter mij heeft aan geraden de gluten echt zeer zeer ernstig te beperken. Iemand suggesties? Brood mix maak ik inmiddels (veel klooien en proberen en de goeie mix heb ik nu gevonden) zelf want de troep die je kan kopen aan mixen en brood is niet te vr...
    Weet nu wel wat ik allemaal wil toevoegen aan hulpjes in mijn kast. Maar eens gaan na denken over een goed opberg systeem want de bijkeuken barst nou al uit zijn voegen met al die keuken spulletjes en apparaten. heb je daar ook ideeen voor?

    groetjes lynn van Hippe-huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha geweldig, als ik je aanzet tot bakken, dan is mijn missie geslaagd !

      Met glurenvrije recepten kan ik je niet helpen vrees ik... daar ken ik echt niets van. Misschien kan je die vraag eens stellen op de facebookpagina van mijn blogje, wie weet krijg je daar wel antwoord van iemand anders?

      Ideeën voor alles netjes bij elkaar te houden... goh, gewoon logisch nadenken vrees ik. Spullen die je nooit of amper gebruikt, verban ze uit je keuken naar de berging of zo. Spulletjes zoals pannelikkers of lepels of spatels kan je ophangen op een rekje, of in een mooie vaas in een hoekje van je aanrecht.
      Kleine prulletjes steek je per soort bij elkaar in handige doorzichtige doosjes.
      En voor de rest... je hebt ook gewoon echt plaats nodig voor een goed systeem, ik pik de livingkasten in ;-) maar dat is niet altijd een optie voor iedereen he ;-)

      Verwijderen
  11. leuke post is dit.. ;) hoewel ik niet zo heel veel bak is het wel herkenbaar en gewoon leuk geschreven. Succes met taarten!!

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...