donderdag 12 mei 2011

Recept Soezenbeslag

Soezenbeslag, ook wel kookdeeg genoemd, is het beslag dat je maakt als je soesjes (what's in a word) of eclairs wil maken. Het bestaat uit enkele ingrediënten en is op een wip en een flik klaar. Wanneer je nu per toeval pudding in de koelkast hebt staan, is dat zo ongeveer het snelste dessert ooit dat je uit je keuken kan toveren. Met een redelijk 'wow' effect dan ook nog.

Het recept voor een 8-tal grote ronde soezen, of een 6 lange eclairs.
  • 50g boter
  • 100ml water of melk (mijn voorkeur: 50ml melk, 50ml water)
  • snuf zout
  • 75g gezeefde bloem
  • 2-3 eieren
  • 1 extra ei voor doreren 
 
Ik geef de voorkeur aan helft water, helft melk. Melk geeft eens soes een malse beet, is ook lekkerder en droogt minder snel uit doordat de melk een kleine hoeveelheid vet bevat. Het karameliseren van het melksuiker geeft de gebakken soes ook een iets donkerdere kleur.

Soezen met water gaan iets groffer van structuur zijn, maar komen beter omhoog omdat de aanwezige vetten in de melk de volume werking in de oven wat zal remmen.
 

Voor mij werkt een steelpannetje het beste, valt makkelijker vast te houden dan een kookpot. Zorg dat je pan of pot groot genoeg is, je hebt wat manoeuvreer ruimte nodig. Verdeel de boter in stukjes en verwarm samen met de melk (of het water) en het zout. Breng aan de kook.


Draai het vuur laag en voeg in één keer de gezeefde bloem toe.


Blijf goed doorroeren met een lepel tot het beslag in zijn geheel loskomt van de steelpan of kookpot. Gebruik bij voorkeur geen garde, dit roert het beslag stuk. Dit is het nadrogen van het beslag en zorgt ervoor dat na het bakken je soes niet inzakt en plat is.


Pan mag terug van het vuur, een voor een de eieren toevoegen tot je beslag in een punt van de lepel af glijdt. Meneer met de kuif noemde het ook al eerder de consistentie van dat spul dat je gebruikt om gaatjes te vullen in de muren. Wijze meneer, die Jeroen.


Beslag mag in een spuitzak, toefjes of streepjes of figuren spuiten als je zelf wil. Nadien even bestrijken met een losgeklopt ei. Doreren, in de professionele term.  
 


Bakken in een voorverwarmde oven van 220°C voor ongeveer 16minuten. Een tip: verplaats je halfgare producten nooit in de oven. Soezen zijn erg gevoelig aan temperatuurwisselingen en zakken direct in.

Baktijden en temperaturen hangen af van de afmetingen van de soes. Goudbruin is de ideale kleur, ook voor de onderkant van de soes. Draai eens om en tik de soes op haar kont, als dit als een 'droge' tok klinkt, dan is ze zeer waarschijnlijk gaar.


Laten afkoelen op een rooster, en afwerken als gewenst. Met of zonder glazuur, met banketbakkerspudding, slagroom of boterroom. Of gebruiken in ander gebak, als afwerking.
 

Ik vulde de soezen met banketbakkersroom en werkte een deel af met bloemsuiker.


 
Veel bakplezier !

2 opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...