zaterdag 18 juni 2011

Recept en how-to van Perenquiche met honing

Een wereldwinkel-brunch... dat was waar ik ergens halverwege april dit receptje te pakken kreeg.

Voor een volleerde viesneus als ikzelf is een wereldwinkel-brunch een héle uitdaging, dat kan ik je meegeven ;-) maar gezellig was het wel !

Na de quiche geproeft te hebben, besloot ik om hem eens zelf te maken.

Want BumbleBee-vriendje heeft een mama met gigantische kookkunsten (way boven mijn eigen kunnen) en hij moet het sinds een jaar met mijn (mis)-baksels doen ipv met haar geweldige gerechten... dus dat mag eens wat meer zijn.

O help... dacht ik, toen ik het recept las dat ik meegekregen had. Want het arme ding klopte voor geen meter... of dit recept dat ik met jullie ga delen dan ook perfect is, dat laat ik in het midden... het resultaat was méér dan oke, dus ik dénk goed gegokt te hebben.

Hier gaan we:

Voor het quiche deeg heb je nodig:

- 200gram bloem
- een halve theelepel bakpoeder (deze had ik niet in huis...)
- 50gram boter
- 1 ei
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 110gram kwark
- 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Het recept zei het volgende:

- voeg de benodigdheden voor het deeg samen, kneed het geheel goed door tot een soepel deeg.
- bedek de bodem en rand van een ingevette taartvorm
- bestrooi het met cashewnoten
- zet de taart 30 minuen op een koele plaats

Dit is wat ik deed:

Alle ingrediënten samen:
(BumbleBee-vriendje had in de winkel een strooibusje met Parmezaanse kaas gevonden, geraspte, welteverstaan. En dat was vrééd handig, misschien een tip?)


Ik vond het recept precies maar 'kwak het allemaal samen en zie wat er van komt'-achtig, maar uiteindelijk heb ik dat braaf gedaan en kreeg ik dit zootje:


Na wat wriemelen en wroeten en kneden,
 kreeg ik een wiebelige bol deeg, met precies kleine spikkeltjes en 'draadjes' in.

als ik het uitrolde met de deegroller, veerde het op een grappige manier terug.


Mijn bakvorm was precies voor het deeg gemaakt, ik gebruikte een vorm van ongeveer 18-20cm doorsnede. (maar wel met een vrij hoge rand, daarom dat het zo smoezelig is ;-) ).

En ik had de cashewnoten ( een kleine 40gram) een klein beetje fijner gemaakt, voor ik ze er over strooide. Da's een aanrader, want die blijven na het bakken vrij hard.


Dit ging een half uurtje in de koelkast.

Nu het beslag:

Voor het quiche-beslag heb je nodig:

- 40 gram cashewnoten (maar die heb je dus al gebruikt voor het strooien)
- 500 gram kleine peren
- een kwart liter witte wijn
- 125 gram geitenkaas
- 3 eieren
- 2 eetlepels room
- 3 eetlepels vloeibare honing
- zout en peper naar smaak

Dit zei het recept:

- schil de peren, halveer ze en haal het klokhuis er uit.
- laat de stukken peer 5-10 minuten pocheren in de witte wijn, laat vervolgens uitlekker en verdeel ze met het snijvlak naar onderen toe op de quiche
- laat de oven voorverwarmen op de aangegeven temperatuur
(electrische oven 200°C, hetelucht oven 180°C, gasoven stand 4)
- geitekaas, eieren, room en honing door elkaar roeren en op smaak brengen met zout en peper
- giet het geheel over de peren en bak de quiche ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven

En dit zeg ik: ;-)

BumbleBee-vriendje had braaf (en netjes!) de peren van hun pelletje ontdaan, en in stukken gesneden.


Dus dit waren al mijn ingrediënten samen: (skip de cashewnoten, die horen er dus niet meer bij ;-) told you dat het recept met mijn voeten rammelde... goed dat ik de oncijferde versie hier zet ipv de originele)


Peren pocheren in witte wijn... daar doe ik niet aan mee... jullie mogen dat wel, maar mijn peertjes waren al zo sappig dat ik het niet nodig vond ;-) en het spaart tijd !

De room, eieren, geitekaas en honing bij elkaar geeft zo ongeveer dit:


Ik geef de gouden tip om zélf de geitekaas eventjes op te warmen zodat het zachter is, of eerst goed op te kloppen, want dat boeltje geeft dus klonters in je beslag.

Klontertjes hier niet zichtbaar, maar wél aanwezig:


De peertjes met hun snijvlak op de quiche (en met hun kont op de cashewnoten ;-) ).


Heel het beslag er over gieten (kwam nét uit hier).
Tadaaaaa, hier zijn de klontertjes geitekaas !


In de oven ermee, en 45 minuutjes later (of beter: 55 minuutjes, want onze oven is altijd koppig)
 ziet het er zo uit:

Je quiche is klaar als je prikker droog uit komt, of -meer mijn manier van testen- het boeltje niet nadrilt als je er eens ferm mee geschud hebt.


Ik had schrik dat de peren verschrikkelijk zouden aanbranden omdat ze niet volledig bedekt waren... maar dat was niet het geval.

Eigelijk, feitelijk, zag het er héél lekker uit. Zelfs voor een viesneus als ik ;-)

Natuurlijk warm serveren, en met een nootje honing erbij. Maar als je tijd hebt raad ik aan om het eerst te laten afkoelen, dan pas uit zijn vorm te halen en nadien weer eventjes op te warmen... want het goedje netjes uit zijn vorm krijgen als het klaar is... onmogelijke zaak.

Smakelijk !!


Voor een niet-geitekaas-liefhebber... je kan de geitekaas ook vervangen door andere kaas, en da's wat ik volgende keer toch ook wel ga doen, want het smaakt wel érg door.

(héél lekker, vonden BumbleBee-vriendje en moeder, maar voor mij liever de geitekaas-loze versie!)

Een makkie ! (als je een goed recept voor je neus hebt) en vrij snel klaar ook !

Dankjewel WereldWinkel !!

3 opmerkingen:

  1. Leuk zeg! Ziet er erg lekker uit! Misschien ga ik je (goede versie) ook maar eens proberen!

    Liefs Melanie
    Ma-de-by-me.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmmmmmm ik wordt nog veel te dik van het langskomen hier... ga gauw eens wat uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...