vrijdag 28 oktober 2011

Halloweentaart, how-to deel 2 !

De decoraties van de Halloween-taart zijn eigelijk heel erg simpel.
Ik hou van simpel ;-)
Wat heb je nodig?
- roze suikerpasta
- rode suikerpasta
- witte suikerpasta
- een restje zwarte suikerpasta
- deegrol
- een vierkant uitstekertje
- voor de makkelijkheid wat eetbare lijm, maar gewoon water werkt ook !
- een klein penseeltje of tandenstokertje
- poedersuiker
Eerst het voorbereidend werk, als je dat goed doet, spaart het je nadien veel tijd uit.
Heel de zijkant van de taart is bekleed met vierkantjes.
Deze vierkantjes steek je best eventjes van te voren uit, zo kunnen ze iets harder worden en is het makkelijker om nadien mooi te verwerken.
Om de vierkantjes te maken, rol je suikerpasta vrij dun uit.
Dit mag echt maar enkele mm dik zijn.

Gebruik poedersuiker (bloemsuiker) om je rol mee in de wrijven en ook je tafel,
 zo blijft er niks kleven.
De bloemsuiker is makkelijk er even af te wrijven als je suikerpasta wat uitgehard is.
 

Steek vierkantjes uit.
Véle vierkantjes.
Je kan er beter te veel dan te weinig hebben ;-)
Probeer ook je vierkantjes mooi recht te maken, niet te hard wezzeren en wiebelen met je uitsteker, want dan ga je je puntjes een beetje verdraaien en dat maakt het slordiger nadien.
 

Neem een doosje, leg een beetje boterpapier op de bodem, en leg voorzichtig je vierkantjes er op.
Terug een velletje boterpapier, en nog een laagje.
En zo blijf je doorgaan...
 
Doe dit met 3 kleuren.
 
Als je je vierkantjes enkele uren van te voren uitgestoken hebt, zoals ik, sluit je doosje dan wel af tussendoor. Je suikerpasta of marsepein mag wat uitharden, maar niet steenhard worden want dat werkt ook niet handig.
 
 
Ik moest nog even bedenken welk patroontje ik juist zou gebruiken...
dus ik testte het gewoon op de tafel.
Dit leek me fun ;-)


En het was ook fun !
Zie dat je vierkantjes steeds mooi tegen elkaar liggen, dat geeft het fijnste resultaat nadien.
Als je taart niet helemaal recht is, dat geeft niet, je kan stukjes van je vierkantjes afsnijden om het een beetje weg te werken.
 
Ik gebruikte eetbare lijm, met een klein penseeltje, je kan ook gewoon water gebruiken maar héél erg weinig.
Eetbare lijm is echt een aanrader (eerste keer dat ik het gebruik !),
het schuift niet, water doet dat wel.
en het maakt je suikerpasta of marsepein ook niet glanzend, en dat doet water ook wél.

 
De randjes kan je maken door van je vierkantje een driehoekje te snijden...
 

En dit dan mooi er tegen te plakken.
Zo is alles afgewerkt.
 

Ga zo héél je taart rond.
Ergens ga je moeten stoppen (natuurlijk ;-) ) en die naad is nooit helemaal perfect,
maar dat is niet zo erg, dat is dan sowieso de achterkant van je taart.
 
Ik wilde mijn spookje niet met haar kont zomaar op de taart zetten, dus ik maakte een lappendekentje zodat ze lekker comfy zat ;-)

Gewoon eventjes het midden van je taart zoeken, en een schaakpatroontje maken.
 

Voor het spookje neem je een beetje witte suikerpasta of marsepein.
(zorg dat je handen proper zijn, want wit neemt ALLES op en je blijft het zien).
Rol een peertje van je marsepein.
Bol dan de onderkant wat op.
En draai een schattig sliertje omhoog en wat schuin.
Beetje nijpen voor de vorm... nog een beetje boller beneden...
 
Ik deed ook maar wat ;-)
En dan zag het er ongeveer zo uit:

 
Ik drukte eventjes met de achterkant van mijn penseel in het hoofdje zodat de oogjes goed zouden blijven zitten (de duts... ze bestaat nog maar net en ik martel ze al).
 
En ik gaf ze twee mooie kijkers.
Beetje water of eetbare lijm en dan blijft het zitten.
 

En twinkel-twinkeltjes in de oogjes met een beetje wit.


En natuurlijk was het een meisje, dus ze had een strikje nodig.
 
Een strikje maak je door een heeeel fijn recht stukje te nemen, en dit twee maal toe te vouwen.
Een keer langs rechts, een keer langs links...
Zoiets:


En dan maak je een nog veel fijner sliertje... en dat leg je over de vouw van dat strikje.
(en als je zoals ikzelf ben, dan doe je dat 5 keer, want omdat het zo klein en fijn is vervorm je dat krengetje constant en is het niet mooi ;-) )
 

En dan zet je dat op haar hoofdje !
 
Tijd voor een lief lachje...
neem een rond uitstekertje of iets dat er op trekt,
en duw dat voorzichtig in de marsepein.

En dan lacht je spookje lief !
 

Plak haar met haar kont op haar dekentje...
en de dame staat te stralen op je taart ;-)

Is ze niet lief?

Ik sleutelde halverwege nog aan de krul van haar sliertje (tja, hoe noem je dat anders?)
en wat aan de bolling van haar hoofdje en lijfje.
Je moet maar zien wat je het mooiste vind.


Mijn Bumblebee-familie vond haar te mooi om op te eten... dus kreeg ze een plekje naast de BumbleBee van de moederdagtaart ;-)

(en zo verzamelen ze een héle hoop marsepeinen figuurtjes ;-) ).

Voila ! Nu is het jullie beurt !

Veel plezier ermee.

3 opmerkingen:

  1. Nou ik denk niet dat dat er bij mij in zit hoor ;0 Maar ik vind het geweldig leuk te zien hoe jij dat doet! Fijne dag!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldige taart heb je gemaakt en super bedankt voor je uitleg!!!

    Wara haal jij eigenlijk je uitstekers als ik vragen mag??

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Annette: ik haal hier en daar zo wat... overal waar ik kom, gluur ik naar spulletjes die kunnen dienen voor te taarten (en elke hobby eigelijk). Als je iets bepaald hebt dat je zoekt en dat ik heb, kan ik misschien meer in detail zeggen van waar het komt. Als ik het nog weet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...