donderdag 6 oktober 2011

Kaneel-koffiekoeken

Koffiekoeken... meestal niet zo mijn ding vrees ik.
Of er zou pudding in moeten zitten.
En chocolade er op.

Maar dat is bij deze dus niet het geval en toch waren ze lekker ;-)
Het receptje:

Voor 10 koffiekoeken:
- 2 eieren
- 150g suiker
- 100g bruine rietsuiker
- 2 koffielepels kaneel
- 500g bloem
- 7g gedroogde gist
- 30g zachte boter
- 170g gesmolten boter (dit mag gerust minder zijn, ik hield véél over)
- 250ml melk

Wat moet je doen?

- los de gist en de witte suiker op in de melk
- zeef de bloem in een kom, maak een kuiltje en giet de gistpap er in
- doe er de zachte boter en de eieren bij en kneed van binnen naar buiten tot je een soepel deeg hebt
- dek af en laat 1u rijzen op een warme plaats
- verwarm de oven voor op 170°
- meng de rietsuiker met de kaneel
- rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, een 3-4 mm dikte
- bestrijk het deeg met gesmolten boter en bestrooi met kaneelsuiker
- rol op en snij in plakken van 2 cm breed
- leg de plakken op een bakplaat, dek af en laat 30 min rijzen
- bak 20-25 minuten op 170°
- bestrooi voor serveren met bloemsuiker
Mijn ingrediënten:
Bruine rietsuiker is mij onbekend, dus ik nam iets mee uit de winkel dat er op trok ;-)


De melk met de gist en de suiker:
Een gezeefd hoopje bloem:

Vieze drets in het hoopje bloem, met de boter er in stukjes en brokjes naast.


Roeren roeren met een goede stevige spatel, voor ik er mijn handen in ging steken.
Ik weet niet of het aan mij ligt of niet... maar dit deeg blijft kleverig, dus als ik een tip mag geven: blijf er met je handen uit, want je krijgt die troep er niet meer af zonder prossen ;-)
Na een uurtje rijzen, was er precies niet veel gebeurd...

Maar ik rolde het kleverige goedje toch gewoon uit, met hulp van véél bloem.
Tip: véél bloem op je tafel zwieren... en ruim in het rond ook.


Rietsuiker en kaneel mengen.
De boter laten smelten tot een lekker vettig papje.
En smeren maar!
Ik moet toegeven... dit was fun ;-)


Bestrooien met suiker-kaneel mengsel...
En dan oprollen die handel.
Zie je mijn gepros aan de randen?
Da's dus het teken dat ik te gierig was met de bloem.
En dat mijn deeg nog steeds kleverig was... dus ik wist niet zeker of dat wel in orde ging komen.


Mijn rolletje deeg:


Stukjes van 2 cm breed ongeveer.
Als je na elk stukje je rol een kwartslag draait, vervormen je koffiekoeken niet zo hard.
Dit ziet er wel leuk uit... vond ik zelf ;-)

Eerst nog laten rijzen, ze komen niet erg omhoog dan... maar wél in de oven,
 dus hou daar rekening mee als je ze op de bakplaat legt.

En *hup* de oven in !
Dit is het resultaat na 25 minuten bakken.
Beetje krokant naar mijn goesting...
Dus we deden het de volgende bakplaat maar een 20 minuutjes en dat zag er al veel beter uit !

En de keuken had weer een zzaaaaaalig geurtje !
Ziet dat er niet super uit?


Ik veronderstelde dus dat het deeg zo hoorde te kleven,
en dat het 'oke' was dat het precies niet gerezen was?
Ik kan ook nog wel als tip meegeven: zorg dat de uiteinden van je rol deeg niet te smal worden,
want zoals je kan zien heb ik nogal groot verschil tussen de omvang van de koffiekoeken ;-)
Ook qua baktijd scheelt dit veel natuurlijk... de ene is dan al wat 'krokanter' dan de andere.

Maar... mijn proevers vonden het lekker,
en ik stiekem ook wel ;-)
Smakelijk !!

(o ja... deze koffiekoeken zijn de dag er na nog lekker, maar nog een dagje laten liggen = taaie en droge kost... dus beter direct opeten ;-) )

8 opmerkingen:

  1. Wat ziet dat er weer heerlijk uit zeg! 'k Ban blij dat ik je blog heb ontdekt met al die leuke en lekkere ideetjes. Dankejewel hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt herfst zo met kaneel die ga ik zeker eens maken , hier heten ze zeeuwse bolussen en plakken altijd als je ze kant en klaar koopt ;o)
    Dank je wel weer voor zo'n leuk recept nu moet ik eerst wachten tot er visite komt want hier in huis zoveel van die lekkere koeken das heel gevaarlijk voor mij haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mjammie die zien er heerlijk uit.
    Leuke blog heb je trouwens.

    Groeten Herma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk! Wist je dat ze dat in Zweden kanelbullar noemen? Toevallig was het dinsdag hier Kanelbullardag! Google maar eens, ze zijn hier héél populair, bij iedere kiosk/supermarkt/bakker/markt kun je ze kopen.

    (ik studeer tijdelijk in Zweden)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zeeuwse bolussen of Zweedse kanelbullar... ik heb weer iets bijgeleerd se ;-)

    Wist niet dat ze zo populair waren dat ze een speciaal dagje kregen, leuk weetje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jaah die ga ik ook maken, misschien wel van het weekend, wat ziet dat er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit lijkt wel heel erg op Zweedse kanelbullar. Die heb ik laatst eens gemaakt. (oh, ik zie net dat iemand hierboven dat ook al gezegd heeft) En die kun je heel goed invriezen. Dat doet men in Zweden ook. Daar maken ze er meer dan 100 tegelijk en elke keer als er iemand op de koffie komt, ontdooien ze er een aantal. Mmmmmm........

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Inderdaad zweedse kanelbullar, ik heb ze ca 25 jaar geleden in Zweden staan maken, bedankt voor het recept, ga het eens lekker uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...