zaterdag 16 juli 2011

How-To: pannekoeken bakken

Iedereen weet hoe ze pannekoeken moeten bakken, of toch niet?

Ik leerde het van mijn Bumblebee-mama, maar ieder heeft zo zijn eigen maniertjes,
dus als ik het deed zoals zij het doet,
mocht ik de eerste 3-4 gaan verduistermanen omdat ze lichtelijk onpresenteerbaar waren.

Resultaat: mijn honger was al over tegen ik eindelijk die stapel gebakken had ;-)

Dus op mijn eigen vuurtje ben ik dan maar eens beginnen experimenteren,
en feitelijk is het net zo simpel als mijn mama altijd zei.

Maar daar moest ik duidelijk zélf achter komen.

Mijn tips:
- je pan moet supersuperheet zijn
- voldoende boter gebruiken, zeker de eerste keer (maar je pannekoek moet er ook niet in verzuipen)
- geduld hebben...
- je vuur niet te heet zetten... dit geeft aangebakken exemplaren (eens je pan goed heet is, kan je je vuur op halve kracht zetten, dit geeft veel mooier resultaat)
- goede organisatie: pan op het vuur, boter bij de hand, bord voor de gebakken exemplaren in de buurt en natuurlijk het beslag zo dicht mogelijk zodat je niet constant morst!

Misschien kan iedereen het al, maar toch deze How-To !

Laat je pan goed heet worden voor je er de boter in dropt.
 Je boter moet direct smelten en beginnen sissen als het de pan raakt, zoniet: nog even wachten met bakken.


Zo dus: tijd om te bakken !


Roer eerst je beslag nog eens goed door...
Neem een goede lepel beslag (mijn volle lepel is nét genoeg voor één pannekoek bij mijn pan)


Neem je pan van het vuur, laat de lepel beslag er rustig in lopen en draai ondertussen met je pan zodat alles mooi gelijk komt.
En hup terug het vuur op. (ondertussen moet je vuur op halve kracht staan, voor ons elektrisch wil dat zeggen: op nr 6, da's ideaal voor pannekoeken te bakken).


Wanneer weet je dat je mag omdraaien? Als je deeg niet meer loopt, en je de luchtbelletjes kan zien die onder je pannekoeken bubbelen.


Schuif met je spatel voorzichtig onder je pannekoek (nee ik ben geen 'gooier' ;-) )...


En HUP !
Dit is mijn ideale kleurtje. Misschien willen jullie ze wat lichter, of liever wat donkerder?


Even checken of de onderkant (euh, of is het de bovenkant? Euh...?) oke is...


En dan mag ie op een bordje.


En zo doe je verder...


En verder...


En verder...
Tot al je beslag op is en je een mooie stapel hebt !


Ziet dat er niet geweldig uit?

Mijn favo-smeermiddeltjes: choco, kindekessuiker en...euh...choco :-)

Smakelijk !!

2 opmerkingen:

  1. heerlijk he? ik at ze vorige week met nutella choco en banaan, lekkerrrr!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Superrecept he ! Mmmm choco en banaan is dan ook een geweldige combinatie ;-)

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...