zaterdag 1 oktober 2011

Chocolade-mousse recept

Ik hoor precies al heel mijn bak/kook-leven: 'chocomousse?
 Amai da's moeilijk om te maken !! Begin daar maar niet aan!'

Nu ben ik geen schetepeteetje,
maar als je dat van iedereen hoort... dan krijg je daar toch wel wat schrik van.

En toch heb ik chocomousse gemaakt, néh ! ;-)

Moeilijk? Mahnee !!

Recept voor 4 (heel erg ruime) porties
- 3 eieren
- 250g fondant chocolade (min 45%)
- 100g suiker
- 300ml room (min 34%)
- snuifje zout
Wat moet je doen?
- eieren scheiden, hou de eiwitten apart
- meng de dooier met 100g suiker, klop tot het wit is
- smelt 250g chocolade met een scheutje room
- meng dit stevig onder het dooier-suiker mengsel
- klop 300ml room stevig op, des te steviger je klopt, des te vaster de mousse
- meng de room onder het andere mengsel, opgelet: steeds in dezelfde richting mengen nu
- klop de 3 eiwitten hard met een snufje zout (tip!)
- eiwit is stevig genoeg als de kom ondersteboven gehouden kan worden zonder morsen
- meng de eiwitten onder de rest, weer in dezelfde richting mengen, voorzichtig met de garde
- laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast
- laat opstijven zonder folie om condens te vermijden
De ingrediënten:

Eiwitten en dooiers apart
(misschien al handig om nu te zeggen: alles dat de eiwitten gaan raken moet vetvrij zijn...
 even erover met azijn, dan weet je het zeker!)


Ik dacht: hoe krijg je nu in godsnaam géle dooiers wit?


Maar uiteindelijk, met wat geduld: ze zien wit ;-)


De chocolade in hun fancy au bain marie panneke
(dat 5 minuten na de foto overliep en begon te broebelen omdat ik mijn aandacht er niet bij had ;-) )
Tijd om de room te kloppen...

Koddige belletjes...
(man man... chocomousse maken = geduld hebben )

Et voila: lekker vettige drap!

Tijd voor de eiwitten, snufje zout erbij...
 met klein hartje...
want eiwit opkloppen is mijn favo ding niet.


*pumpidum* geduld hebben...

Maar uiteindelijk: tadaaaa!

(bij deze een foto van de 'hou de kom ondersteboven truc')
Ondertussen was mijn chocolade gesmolten en had ik dit njammie papje:

Chocolade bij het dooier-suiker mengsel:
(tip: direct je pannetje met chocolade resten in warm water zetten!)

En roeren maar...

De chocolat-dooier-suiker-prut bij de opgeklopte room, voorzichtig mengen in één richting...

Dat begon er al iets beter uit te zien ;-)
En dan de badschuim erbij, weer voorzichtig mengen.
(voorzichtig is relatief he...
als je té voorzichtig bent blijf je schuimklontertjes hebben... en dan moet je weer langer roeren, wat dan ook weer niet goed is, enfin ja... ik weet het ook niet goed)


En dan krijg je, uiteindelijk, dit !


In potjes gieten of lepelen.
Ik had 2 van deze mini potjes, en 4 grote... dus méér dan genoeg van het bruine spul.
Voor een chocolademousse-niet-liefhebber zag dat er zelfs goed uit.

Bumblebee-vriendje kreeg de pollepel met restjes voor zijn neus om te proeven,
en de lepel was vrij schoon na de test...
dus me dunkt dat het lekker was ;-)

Haja... ik wilde jullie dit ook nog meegeven,
zo ziet je afwaswater er uit na het 'chocomousse-maken-avontuur'.
Ik vond het vrij walgelijk...
en daarom deel ik dit met plezier eventjes met jullie ;-)

Ook mijn andere proevers vonden het geslaagd, maar de porties waren vrij...euh...ruim?
dus misschien toch kleinere potjes volgende keer...
Smakelijk !!

(was dit nu moeilijk...? neen ! ;-) )

3 opmerkingen:

  1. Ik ben overtuigd... ga het maar eens proberen (geloof ik..) En die grote porties? Isse nie errug hoor ; ))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak het ook regelmatig!!
    Heerlijk =)))))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een heerlijk en leuk verhaal:o) mhhhhhhh choco..........

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...