vrijdag 21 september 2012

*zen* kroketjes

 Op woensdag eten wij frietjes.
Zelfgemaakte frietjes zijn de lekkerste zeggen ze.
Maar da's niet waar.
Dat is zoals pannekoeken.
Je kan ze zelf lekker maken.
Maar die van de mama of papa zijn toch stééds lekkerder.

Dus laten we even opnieuw beginnen.
*kuch*
Op woensdag eten wij frietjes bij mijn Bumblebee-ouders,
gemaakt door mijn Bumblebee-mama.

Voila.

Bij frietjes hoort wat bij.
Zomaar frietjes kan ook.
Graag zelfs.
Maar daar mag toch een ander smaakje bij.

Als dat smaakje in een krokant korstje zit
ben ik helemaal happy.

Van die gekochte-smaakjes-in-een-krokant-korstje zijn dat dan meestal.

En nu wilde ik dat eens zelf maken.
Weet je al over wat ik het heb?

Kaaskroketjes natuurlijk.

Dus ik haalde mijn ingrediënten bij elkaar.
Nu ja... de kaas lag nog te soezen in de koelkast.
Zo gaat dan dan,
je trommelt iedereen op
maar die kaas...
ho maar.

Het recept zei dat ik de eieren moest splitsen
en ik luister altijd naar recepten.
Dus ik deed braaf wat ik moest doen.
(poeha !)


Dan moest ik een deeltje van de bloem opzij houden,
voor later.


Boter smelten...
(boerenboter voor het beste resultaat... op de lijn letten? Daar doen we niet aan mee!)


Nu... ik ben niet zo'n fan van boter.
Of de walm van look zou er moeten afspatten, dan is het oke.
Dus ik roer van héél erg ver in mijn pot als ik dit soort papjes klaarmaak.


Ja dit ziet er vies uit.
Maar het is alleen maar bloem.
Want ik moest nu stilletjes aan  de bloem bij de boter kieperen.

Alsof die geur me dichter bij die pot ging laten staan...
 



Deze geur deed dat wel !
Wat heen en weer wezzeren* met dat deegje in die pot.
Ik moet toegeven dat ik dat wel leuk vond.
 

De melk mocht erbij.
Beetje bij beetje.
Welja,
goed voor de armspieren
en roeren met rechts is niet mijn sterkste vak.
Dus had ik na een tijd een lamme linkse arm.



En telkens ik dacht:
ja, nu begint dat er een beetje deftig uit te zien... moest er terug melk bij.
 
 

Blijven roeren tot spul begint te dikken.
Dus net wanneer je arm écht wel moe is,
begint het zware werk.

1500m gaan zwemmen voor je kaaskroketten gaat maken,
is misschien niet de slimste zet geweest.


Eitjes erbij.



Wat gul zijn met peper en zout.
Nota voor mezelf:
guller zijn met peper en zout
want het mocht wel wat pittiger.


*roereroere*
 

De soes-kaas was uitgesoest en mocht erbij.
 

En toen kreeg ik deze drek.
 

Bakplaatje met bakpapiertje erbij
.

*bloemp*
Dat was letterlijk het geluid dat het maakte toen het uit mijn kookpot stuiterde.


Uitsmeren maar.
Misschien moet ik hier ook maar toegeven dat ik er langer over heb gedaan dan nodig was.
Vond ik wel fijn,
zo heen en weer wiebelen met die rare substantie.
 
 
Na iets meer dan een uurtje was het helemaal koud en wat harder ook.
 

Kon ik het gaan snijden.
Moeilijk hoor...
grote porties?
Kleine porties?
Platte of toch maar vierkante?
Smalle of brede?
 

Schoonheidsbehandeling voor mijn kroketjes in wording.

Eerst een bloembadje, dat zet de poriën...euh... toe.


Een quick douchetje in het eiwit.


*hupakee*
Een maskertje van paneermeel.



Lekker *zen* op een rijtje.



Kamerjasje aan om lekker verder te soezen.
En om af te koelen en wat uit te harden.

Frietjes...
frietketel...
*pruttelpruttel*


Kroketjes...
frietketel...
*ook pruttelpruttel*




Geef toe.
Het zijn een stel verwende nesten,
die kaaskroketjes.

Badje hier,
maskertje daar
nu nog een oliebadje.
Ze kunnen het nogal hebben !


Maar jawelz,
het was lekker !




Oh...
en dat receptje?

*wezzeren: bewegen, hier: roeren.

Smakelijk en alvast een fijn weekend iedereen !

8 opmerkingen:

  1. Oh, super! Hier in Australië zijn geen diepvrieskaaskroketjes te vinden, en ik denk er al een tijdje over na zelf eens een poging te wagen. Maar ik kook niet graag genoeg om goed met teleurstellingen en mislukkingen om te kunnen - en dat gebeurt af en toe wel eens met receptjes van op het internet. Nu ik weet dat iemand dit al heeft uitgeprobeerd, worden er volgende week kaaskroketten geserveerd ten huize mezelve. Hoera! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie tip dan: die van libelle lekker zijn meestal wel dik in orde ;-)

      En nog een tip: gebruik pittige kaas, oude kaas, of echt kaas met een goede straffe smaak. Heel erg bijkruiden ook, want de kroketjes hebben de neiging om flauw te zijn van smaak en da's niet zo lekker.

      Veel succes !!

      Verwijderen
  2. Dat is een hele klus geweest zo te zien maar het resultaat mag er zijn, misschien wat bieslook erdoor of ipv boter kruidenboter nemen?
    Hier hoef ik niet te maken , te weinig liefhebbers .....
    Ik wens je een fijn weekend !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Owla, wat een geweldige tip ! Die kruidenboter is al super, gewoon niet aan gedacht. Bieslook en andere kruiden kan ook, maar dan zijn het kaas-met-nog-wat-kroketjes ;-)

      Toch eens proberen, dankjewel ! (maar niet in't kort, want da's zoveel werk ;-) )

      Verwijderen
  3. Tipje van een niet-kaas-eter :P

    Gooi er in plaats van geraspte kaas ook een een handvol kleine stukjes in, dan vind je kleine gesmolten brokjes kaas in je toch al kazige kaaskroketjes, voor een beetje meer bite...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wooh, wat zien die er lekker uit! Ik krijg instant een hongeraanvalletje ter hoogte van mijn maag (el kan het ook gewoon goesting zijn). Die ga ik ook een keertje proberen! Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :D het kan goesting zijn ;-)

      Wat het ook is, het is goed !

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...