vrijdag 26 oktober 2012

Brownies met stevia

Stevia.
Je hoort er zoveel van,
veel goeds
maar veel minder goed ook.
 
Het goede is dat je natuurlijk veel minder suiker binnen krijgt,
wat gezond is, en dus goed.
 
Het minder goede... stevia heeft nogal een nare nasmaak.
wow, dat zijn veel 'ennen'.
Suiker geeft ook een andere textuur aan je baksels en kooksels dan stevia.
 
S'nie makkelijk zenne !
 
Maar ik dook toch mijn kookboeken in,
en vond helemaal niets.
 
Dus snufte ik als een volleerde speurhond het wereldwijdeweb af
en toch vond ik wél iets.
 
Zeker eens de moeite om te kijken.
 
Ik pikte het recept van de brownies er uit.
da's altijd lekker !
 
Nu kon ik het niet laten om toch enkele dingen te veranderen
babystapjes nemen naar een echte gezonde brownie
ipv direct mezelf al te shockeren met de real deal.
 
Het originele recept kan je ook op bovenstaande site vinden.
Dit is mijn versie:
 
Brownies met stevia:
- 2 theelepels stevia poeder
- 1 + 1/2 cup bloem
- 3/4 cup cacaopoeder
- een halve theelepel zout
- een halve theelepel bakpoeder
- 1 cup goede boter
- 4 eieren
2 theelepels vanille extract
1 + 1/2 cup chocolade callets en bakvaste chocolade
- 1/2 cup amandelen
Verwarm de oven voor op 180°C,
vet een bakvorm in.
Zift de stevia, de bloem, het cacaopoeder, bakpoeder en het zout samen.
Smelt de boter, roer de eieren en het vanille extract erdoor tot een cremige massa.
Meng hierbij het bloem-mengsel en roer tot alles mooi opgenomen is,
niet te lang roeren !
Voeg de chocolade en de amandelen toe,
verdeel in de bakvorm en bak voor 35-40 minuten op 180°C.
 
 Alle ingrediënten samen:
 
 
Netjes zeven en opzij zetten die handel.
(ik gebruikte gezoet cacao poeder, dat maakt het toch een tikkel minder eng allemaal ;-) )

 
Wanneer alles bij elkaar mag,
even goed mengen,
maar niet te lang.

 
Het is nogal een prut, toch?
Bweik !

 
Voor je de chocolade toe gaat voegen
kan je een eetlepel bloem er over kieperen.
Goed schudden en shaken tot elk chocolaatje een pelletje van bloem heeft.
Dit zorgt dat bij het bakken niet alles naar beneden zakt.
Zo krijg je een brownie (of een cake, muffin, koekje,...) waarbij je niet één kwak chocolade hebt op de bodem, maar alles netjes verdeeld.

 
 De amandeltjes.
Hier en daar sloop er ook nog een ander nootje tussen.

 
Goed fijn hakken,
ik hou niet van die harde knotsen in een brownie.
Maar da's ook weer persoonlijke goesting.
 
Ook hier:
even shaken met een halve tot hele eetlepel bloem
(naargelang hoeveel nootjes je hebt).
 
 
Dan mocht dat goedje erbij.

 
En kreeg het al een heel ander zicht.
 
 
Schonekes verdelen over een bakvorm.

 
 
 
Wanneer je brownie niet gaart, maar wel te donker kleurt bovenaan,
kan je even afdekken met een velletje aluminiumfolie.
 
Prikken tot je stokje er droog uitkomt.
Laten afkoelen in de vorm
en dan verder op het rooster tot helemaal koud.
Pas snijden wanneer helemaal afgekoeld
anders valt ie makkelijker uit elkaar.
 
Het is een brownie,
dus de binnenkant mag nog zacht zijn.
Niet te lang bakken,
dan krijg je een droge troep.
 
Na een 50 minuten
(tja... die oven he...)
kreeg ik deze njammie brokjes brownie.



 
Niet hélemaal gezond.
Maar toch al een beetje ;-)
 
Fijne dag nog iedereen !

6 opmerkingen:

  1. Aha, hier dus de brownies die je een tijdje geleden al aankondigde! Ze zien er alvast heel smakelijk uit. En zijn ze ook zo lekker, met de stevia? Die wil ik ook eens een keertje gaan proberen (het idee dat je dan wat minder troep binnenkrijgt, is ook al veel waard hè) want brownies zijn zoooooooo lekker! heel fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier zijn ze inderdaad !
      Ze waren heel lekker, een beetje droger dan verwacht, maar dat gaat aan mijn net-iets-te-lang-laten-bakken liggen denk ik ;-) ik ben als de dood om iets er te vroeg uit te halen, maar iets te laat is ook geen goede oplossing.

      Brownies zijn écht lekker !

      Verwijderen
  2. ja Stevia geeft inderdaad een nare bijsmaak net zoals vele zoetstoffen en doordat het gebleekt is is het nu ook eigenlijk geraffineerd dus echt gezond? en het heeft ook best veel calorieën zegt de een en de andere zegt weer van niet....dus wat is wijsheid, ik ben benieuwd hoe of ze smaken , ze zien er wel goed gelukt uit ;o)
    fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach :-) wie zal het echt weten, op deze moment is het een waardig alternatief voor suiker, als je weet hoe je ermee om moet gaan.

      Wie weet is over 10 jaar suiker wel het aller gezondste hier op de gekke aardbol ;-)

      Verwijderen
  3. Ik kocht net een interessant bakboek met veel stevia erin. De combinatie van stevia en amandelpoeder lost het bittere probleem een beetje op. Ook de structuur die verandert als je suiker vervangt door steviadruppels is soms een probleem, dan combineer je ook best met een beetje amandelpoeder.
    Ik heb enkel de broodpudding al gemaakt en die was heerlijk.
    De rest volgt vast nog :)

    Het boek is: Suikervrij bakken met stevia en andere zoetstoffen / Vera Kwik. Standaard uitgeverij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welbedankt voor de boekentip ! Eentje om zeker eens te gaan opzoeken.

      Stevia is ook een geweldige combinatie met -al dan niet gedroogd- fruit, dat haalt ook direct de nare smaak weg, dus samen met amandelpoeder is dat dan ook weer een goede tip.

      We proberen maar ;-)

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...