zondag 7 oktober 2012

Tutorial: mini-taartjes, de chocoladecake

We maakten onze vulling al
en nu is het tijd voor de taart!
 
Deze keer koos ik voor een chocoladetaart.
 
Of beter:
Een Mississippi Mud Cake.
*telt 3 keer alle 'ssss'-en na*
 
Ik haalde het receptje uit mijn chocolade-kookboek
namelijk:
Chocolade van uitgeverij Kook
(met die laatste 'k' eigelijk averechts om, maar dat krijg ik niet gedaan)
 
Hier komt het recept !
 
250g koude boter, in stukjes gesneden
200g donkere chocolade, grof gehakt
330ml melk
400g fijne suiker
1theelepel vanille extract
165g bloem
30g zelfrijzend bakmeel
25g cacao
2 eieren
 
Verwarm de oven voor op 170°C,
beboter een cakevorm (normaal een diepe, rond van 22cm doorsnede)
en bekleed deze met bakpapier.
 
Zet in een steelpan de boter en de chocolade op met de melk, de suiker en de vanille.
Verhit het mengsel op een laag vuur en onder voordurend roeren tot het glad is.
 
Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is.
Klop de gezeefde droge ingrediënten en de eieren erdoor.
Giet het beslag in de cakevorm.
Bak de cak gaar in circa 1 uur.
 Zet hem 5 minuten weg in de vorm.
Haal hem dan uit de vorm en zet hem op een rooster om af te koelen.
 
 
Mijn melk, boter, suiker, vanille en chocolade bij elkaar.

 
De boter deed ik er stukje voor stukje bij,
en roeren maar.

 
De rest van de droge ingredienten op een mooi gezeefd hoopje.
 
 
Ondertussen was mijn steelpan-papje al schonenes aan het blinken.

 
Ik liet mijn woodietje de rest van het werk doen
(terwijl ik met mijn frambozenconfituur aan de gang was)
Ik liet de eieren er stuk voor stuk bij glippen,
en het gezeefde hoopje mocht er ook bij.

 
In plaats van een ronde bakvorm nam ik een platteke.
Dat werd een fikse gok, want ging heel dat mengsel er in passen
of niet.
Of wel.
Of niet...

 
Wel dus.
Juistekes.

 
*hup* de oven in.
Zoals je ziet is die niet ideaal voor zo'n omstandigheden.
Want mijn plaat stond wat scheef en ik ging mijn pollekes* niet gaan verbranden om dat terug recht te trekken.
Letterlijk.

 
Dus zwierde ik het deurtje dicht,
en na een uurtje had ik...euh... een scheve cake.

 
Gelukkige was ie overal gelijk gaar
wat dan nog eens de nadruk legt op het karaktertje van mijn oven.
Het is een schatje hoor... !
 
Laten afkoelen op een rooster,
en ik kon verder. 
Op naar de marsepein !
 
Fijne zondag nog allemaal !


9 opmerkingen:

  1. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm... en dat op de vroege zondag ochtend!!!!
    Succes ben benie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat liet ik al zien lieve annette ;-)
    Ik ben alle tutorials aan het geven om deze koddige taartjes te maken:
    http://beezzy-bumblebee.blogspot.be/2012/10/tutorial-mini-taartjes-de-frambozenjam.html (linkje staat bovenaan)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, oh, oh, wat ziet dat er nu al lekker uit. De naam ook al mudcake. Dat kan alleen maar lekker zijn.

    Kom maar op met die marsepein.

    Groetjes Anja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt lekker he ;-) het was ook héél lekker ! Ik ga em vandaag opnieuw maken, maar dan in een andere vorm.

      Verwijderen
  4. Waarom is het de cakevorm beboteren EN voorzien van bakpapier? Moet dat niet OF zijn? En als je een vorm van 22 cm hebt moet die dan niet langer in de oven dan wanneer je zoals nu een plat blik hebt?
    Groetjes, Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik typte het receptje rechtstreeks over van het boek, dus don't blame the messenger ;-)
      Ik heb zo het gedacht dat het beboteren gewoon is om te zorgen dat je papiertje niet gaat wegwandelen uit je vorm als je je beslag er in zwiert.
      Natuurlijk zegt niemand dat je exact moet doen wat ik hier schrijf, ik schrijf een blogje, geen wet ;-) ik deel enkel mijn ervaringen en mijn recepten en dergelijke, het staat je helemaal vrij om te doen wat je het beste lijkt.

      Wat betreft de baktijden. Je mag eigelijk nooit zomaar uitgaan van een baktijd van iemand anders, niet van een boek, niet van een blog. Elke oven is anders en het is een must om je eigen oven te kennen.
      De beschreven baktijd stond ook in het boek, dus dat is een goede richtlijn om vanuit te gaan.
      Mijn oventje heeft bijvoorbeeld soms de helft meer tijd nodig.
      Het is dus aan te raden om na driekwart van de aanbevolen baktijd even te checken met een prikker, en dan ofwel je baksel eruit te halen ofwel nog enkele minuten bij te zetten.
      Ik moet nogal dikwijls bijzetten, en dat was hier nu ook het geval.
      Mijn plaat lijkt plat, maar dat valt wel heel erg mee hoor :-)

      Gewoon op tijd checken is de boodschap!
      Zo, ik hoop dat ik een beetje onduidelijkheden heb kunnen wegwerken, ik wens je nog heel erg veel bakplezier :-)

      Verwijderen
  5. Reacties
    1. Geweldig he, hoe je huis zo helemaal kan ruiken naar cake. Ik denk dat de buren me al regelmatig vervloekt hebben ;-)

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...