Stoofvlees...
Voor iedereen precies zo'n makkie om te maken,
en toch zit er géweldig veel verschil op.
Ik hou wel van stoofvlees.
Echt waar, en dat voor een niet-zo-vlees-eter-als-ik !
Echt waar, en dat voor een niet-zo-vlees-eter-als-ik !
Lekker mals,
goed gekruid en met een straf smaakje.
Zonder al te veel gezonde prul er tussen.
Geen makkie dus.
Geen makkie dus.
En ik had géén idee hoe ik er aan moest beginnen.
Dus begon ik er gewoon niet aan.
Wanneer
een heeeele tijd geleden
een Bumblebee-kameraad van mijn Bumblebee-vriendje
en dus toch ook wel een beetje mijn Bumblebee-kameraad ;-)
(kan je nog volgen?)
zelf stoofvlees op tafel toverde bij zijn verjaardag...
smikkelde en smekkelde we allemaal
en ik was er helemaal van verkocht.
Dus begon ik er gewoon niet aan.
Wanneer
een heeeele tijd geleden
een Bumblebee-kameraad van mijn Bumblebee-vriendje
en dus toch ook wel een beetje mijn Bumblebee-kameraad ;-)
(kan je nog volgen?)
zelf stoofvlees op tafel toverde bij zijn verjaardag...
smikkelde en smekkelde we allemaal
en ik was er helemaal van verkocht.
Maar nog steeds wist ik niet hoe ik dat moest maken.
Dus pikkediefde* ik zijn receptje.
Op kousevoetjes.
En met een heel klein hartje.
En met een heel klein hartje.
Want ik ben blij dat ik mijn recepten mag delen, maar ik weet niet of mannen ook zo redeneren.
Wie weet wél hoe mannen redeneren, vraag ik me dan af?
Bon.
Da's een andere discussie.
Maar.
Ik kreeg het receptje !
En ik ben helemaal happy met het receptje.
Mijn receptje.
Euh...
Euh...
Met het receptje van die BumbleBee-kameraad van mijn BumbleBee-vriendje.
Fin ja.
Mijn receptje nu dus.
Het was een beetje met getaffel
(lees: nadien een cm dikke aangekoekte kookpot-bodem)
(lees: nadien een cm dikke aangekoekte kookpot-bodem)
en wat onbeholpen gedoe...
(lees: veel onbeholpen gedoe)
(lees: veel onbeholpen gedoe)
Maar het was gelukt !
Manman, zoveel werk voor zo weinig resultaat,
want ik wilde eerst eens testen of ik het wel kon.
Dus ik maakte maar een beetje.
Je denkt dan dat je veel maakt,
maar feitelijk schiet daar niks van over.
Dus het was maar een beetje...
en véél werk.
Maar lékker !
Niet zo lekker als het stoofvlees van de kameraad in kwestie...
maar het kon er mee door.
Je denkt dan dat je veel maakt,
maar feitelijk schiet daar niks van over.
Dus het was maar een beetje...
en véél werk.
Maar lékker !
Niet zo lekker als het stoofvlees van de kameraad in kwestie...
maar het kon er mee door.
Dus op een andere moment maakte ik een héle kookpot vol !
Vorige kerstmis maakte ik het zelfs als deel van het 'feestmenu'.
En na die keer maakte ik het nog eens
en nog eens!
Hier komt ie !
Voor 2750g stoofvlees:
(3kg stoofvlees = ongeveer voor 9-10 personen!)
nodig:
stoofvleeskruiden
enkele lepels bloem
2 flesjes bernardus abt 12
1l donkere piedboeuf (tafelbier)
2750g stoofvlees
5 grote uien
mosterd
enkele bruine bokes
tijm en laurier
- stoofvlees kruiden met peper, zout, stoofvleeskruiden
(dat mag genoeg zijn !)
- vlees aanbakken op laag vuur
- 5 grote uien in grote stukken snijden, mee aanbakken
- 3-4 eetlepels bloem erbij, alles goed mengen
- blussen met 2 flesjes bernardus abt en 1l donker tafelbier
- 4 blaadjes laurier en wat tijmtakjes erbij kieperen
(ik durf deze stap over te slaan, ik ben niet zo'n tijm of laurierfan, en zonder is het even lekker!)
- 3 groffe boterhammen royaal insmeren met mosterd en erbij zwieren
- dan mag het even zonder deksel blijven pruttelen tot het de gewenste dikte heeft
(ik kieper daar meestal nog een boke of 2 bij...)
- zet je vuur heel laag, deksel er op, en laat verder pruttelen, ga af en toe eens roeren
- na zo'n 2-3 uurtjes is je stoofvlees klaar, ik laat het makkelijk 5-6 uurtjes bubbelen als ik tijd heb
Lekker !!
Extra tip van de kenner (niet ik, wel de bumblebee-kameraad!):
als je stoofvlees te straf afsmaakt, een schepje suiker maakt dat weer oke.
Maareuh, we hebben dat nog niet nodig gehad...
Voila !
Suuuuuuuuperlekker !
Goed straf,
heerlijk mals.
Perfecto.
Smakelijk !!
Oja:
de deal voor het recept hier op de blog te mogen schrijven was:
een kleine % voor iedereen die het leest,
dus jullie weten wat doen he ! ;-)
Vorige kerstmis maakte ik het zelfs als deel van het 'feestmenu'.
En na die keer maakte ik het nog eens
en nog eens!
Dus zo content als ik ben...
deel ik graag het recept met jullie.
En no worries:
als een braaaaf meiske heb ik toestemming gevraagd !
Hier komt ie !
Voor 2750g stoofvlees:
(3kg stoofvlees = ongeveer voor 9-10 personen!)
nodig:
stoofvleeskruiden
enkele lepels bloem
2 flesjes bernardus abt 12
1l donkere piedboeuf (tafelbier)
2750g stoofvlees
5 grote uien
mosterd
enkele bruine bokes
tijm en laurier
- stoofvlees kruiden met peper, zout, stoofvleeskruiden
(dat mag genoeg zijn !)
- vlees aanbakken op laag vuur
- 5 grote uien in grote stukken snijden, mee aanbakken
- 3-4 eetlepels bloem erbij, alles goed mengen
- blussen met 2 flesjes bernardus abt en 1l donker tafelbier
- 4 blaadjes laurier en wat tijmtakjes erbij kieperen
(ik durf deze stap over te slaan, ik ben niet zo'n tijm of laurierfan, en zonder is het even lekker!)
- 3 groffe boterhammen royaal insmeren met mosterd en erbij zwieren
- dan mag het even zonder deksel blijven pruttelen tot het de gewenste dikte heeft
(ik kieper daar meestal nog een boke of 2 bij...)
- zet je vuur heel laag, deksel er op, en laat verder pruttelen, ga af en toe eens roeren
- na zo'n 2-3 uurtjes is je stoofvlees klaar, ik laat het makkelijk 5-6 uurtjes bubbelen als ik tijd heb
Lekker !!
Extra tip van de kenner (niet ik, wel de bumblebee-kameraad!):
als je stoofvlees te straf afsmaakt, een schepje suiker maakt dat weer oke.
Maareuh, we hebben dat nog niet nodig gehad...
Voila !
Suuuuuuuuperlekker !
Goed straf,
heerlijk mals.
Perfecto.
Smakelijk !!
Oja:
de deal voor het recept hier op de blog te mogen schrijven was:
een kleine % voor iedereen die het leest,
dus jullie weten wat doen he ! ;-)
Amai... jullie zijn goeie eters moet ik zeggen, met 5 3kg vlees op... :-)
BeantwoordenVerwijderenBedankt om te delen.
Lees nog eens Tio-tje ;-) we hadden elk een portie op én nog 4 porties over. Dus je kan met 9-10 eten van 3kg stoofvlees.
VerwijderenJa hoor, kweet het :-)
VerwijderenOkido :D dan is't goed ;-)
VerwijderenHm, klinkt lekker! bedankt voor het recept, echt stoofvlees maak je volgens mij ook alleen maar met een goeie scheut donker bier! lekker!
BeantwoordenVerwijderenOok heel erg bedankt voor je lieve berichtje bij mijn give away en al die fijne reclame die je voor me maakt :-) Super Bee!!
Leuke nieuwe lay-out van je blog trouwens! fijn weekend!
Suuuuperlekker is het ! Ik krijg er direct terug goesting van als ik de foto zie ;-)
VerwijderenDat is heel erg graag gedaan :-) je blogje is een droom om te lezen, dus ik hoop dat veel mensen ontdekken wat voor een creatieve madam je bent !
Dat is echte winterkost ziet er heerlijk uit.....
BeantwoordenVerwijderen