zaterdag 21 april 2012

Checkerboard Cookies

Deze koekjes stonden al lang op de 'to do' lijst
samen met nog 195 anderen.

uit mijn 'golden book of cookies'.

Nodig?
- 200g bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
1/8 theelepel zout
- 150g zachte boter
- 100g kristalsuiker
- 1/2 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels ongezoete cacoa poeder
- eiwit van 1 groot ei, losgeklopt

Wat moet je doen?
Mix de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom.


Zwier de zachte boter (lees nog eens: zachte boter) samen met de suiker en het vanille extract in een andere kom en mix deze op hoge snelheid tot je een romig geheel hebt.
Mix daar de droge ingrediënten bij en kneed tot je een deeg hebt.
Verdeel dat deeg in twee.

Even afwegen is nuttig,
maar wees slimmer dan ik was...
Want.
De cacao moet bij één van de twee delen.
Dus als je je deeg gelijk wil verdelen...
juist ja
dan moet je je cacao OOK mee afwegen.
Of het is niet gelijk.
Snappie?
Dus.
Weeg je cacao poeder.
Weeg je deeg.
En zorg dat je bolletjes deeg dan gelijker (is dat een woord?) zijn dan die van mij.

Meng je cacao dan in één deel van je deeg.
Goed doormengen, het duurt even voor alles opgenomen is.
En draai er dan plastiekfolie rond.
Leg minstens 30 minuten in de ijskast.


Dan snij je elk stuk in drie verschillende -gelijke- stukken.

Voor mij was dit een zeer lastig koekje om te maken,
ik heb géén geduld
en
ik ben géén wiskundig wonder.


Pruts -en mopper- tot elk deeghompje zowat dezelfde vorm ende lengte ende dikte heeft.

Kleine tip:
maak deze koekjes niet als je tegelijk ook 5 andere dingen aan het maken bent...

Leg ze dan schoontjes op elkaar, in schaakbord patroon.




Neem je eiwit en een borsteltje.
En *vegerdeveeg* over je blok deeg.
Wees maar gul,
want je eiwit gaat ervoor zorgen dat je verschillende kleuren en stukken deeg mooi gaan hechten.

Verpak terug in plastiekfolie,
en zwier voor minstens een uur in de ijskast.
(zie? niet voor geduldige mensen als ik...als ik koekjes bak is dat meestal met een reden: ik heb goesting in koek en ik wil diene koek NU!)

Na een -ellendig lang- uur kan je je deegblok gewoon in stukken snijden.

Snij een halve cm dik, en plaats de koekjes ver genoeg uit elkaar
want deze schatjes zetten nog uit.

En bak 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 190°C.
(of tot ze licht bruin zijn met stevige kantjes)

Laat afkoelen
of doe dat niet, verbrand je mond, maar heb al wel 10 minuten vroeger in dat koekje kunnen bijten!


Njammie !!

Nu, zeer belangrijk:
Verdubbel al je ingrediënten.

Jaja.
Doe dat nu maar gewoon.
Want voor je het weet heb je één koekje kunnen proeven en is al de rest ribedebie nog voor je dat uitgesproken krijgt.

Dus:
maak dubbele portie.

U zal me dankbaar zijn ;-)

(ppssst? Zie je die enge hand op verschillende foto's?
Een luttele poging tot kodak beschermen tegen koekjesdeeg
en meer-van-dat-prettigs-om-er-af-te-kuisen)
Neen, die tactiek werkt niet.

10 opmerkingen:

  1. lijkt me best een keer een uitdaging. Moet ik eerst eens m'n koelkast zover leeg krijgen dat het zou passen. Een donderdag werkje dus.
    Maar lekker lijkt me het wel. En volgens mij heb ik gewoon zo alles in huis...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is niet moeilijk, het is gewoon laaaang wachten ;-)

      En ze zijn erg lekker en je hebt niet veel nodig om ze te maken, dus: proberen maar !!

      Verwijderen
  2. Dank voor je uitleg en ergens had ik toch gedacht met jou fimo ervaring dat het een peulenschilletje zou zijn om dit in elkaar te flansen ;o)
    Ze zien er zeer smakelijk uit .....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja maar ik maakte de koekjes al een hele periode geleden, ze zijn alleen nooit tot op de blog geraakt.
      Dus nu zou het misschien iets makkelijker zijn, hoewel dat wachten een probleem blijft ;-)

      Verwijderen
  3. ken je dat recept voor eend met whisky in de oven? (een mopje hoor, maar het ging een aantal jaren geleden via mail de ronde) awel, jouw beschrijving doet me eraan denken!! grappig

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, jazeker, ik ken dat ;-) dat blijft een grappige mop :D

      Verwijderen
  4. Wat een leuke koekjes en heerlijk recept.Oftewel bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. IK ga vanmiddag knutselen bij een vriendin, ik ga de dubbele hoeveelheid maken, vanochtend en ben (nog steeds) van plan een lading voor haar mee te nemen :). Bedankt voor het leuke recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat ! Hopelijk zijn er ook een aantal bij je vriendin geraakt ;-)

      Graag gedaan!

      Verwijderen
    2. Het eindresultaat is hier te zien... Ik heb er ook een foto van jou bij gedaan, om het 'zo-moet-het-eigenlijk'-beeld. En lekker waren ze zeker!

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...