vrijdag 19 oktober 2012

Bakles ! Deel 2

Voor jullie nu heel mijn blogje in het rond scharrelen
haastig op zoek naar deel één...
hoe heb ik dat kunnen missen?!
Ruuuuustig maar...
dat is er niet.
 
Gek dat ik dan direct deel 2 lanceer op het www?
Niet echt, want les 1 was vooral onwennig staan aarzelen aan de deuropening,
jezelf heel ambetant voelen wanneer je jezelf moet voorstellen
 
kén je dat nog? Zoals vroeger in de klas, wanneer iedereen je aanstaarde en je hakkelde en stotterde en dan maar met een rood hoofd terug op je stoel plofte?
Awel ja... zo dus.
 
Er werden 'regeltjes' besproken,
de kledingsvoordrachten...
het hoe en waarom van alles.
 
En meer van dat leuks.
 
En voor we het wisten werden we naar huis gestuurd,
met als huiswerk:
maak dat ge u een bakkers-outfitje koopt.
 
Les 2 daarintegen
toen vlogen we meteen in de bloem en de gist.
Geen tijd voor onwennig gedoe of getwijfel.
Want we mochten broodjes maken.
 
Wit brood.
Want dat is het moeilijkste blijkbaar.
 
We leerden dat je voor een goed brood te bakken ongeveer 3.5-4u nodig hebt.
Hoe dat juist in elkaar zit,
daar kom ik later wel eens op terug.
 
In België is er een strenge regel, er mag maar 17g zout op 1kg bloem zitten,
bij brood.
 
En we leerden ook nog dat het deeg een temperatuur moet hebben van ongeveer 28°C,
wanneer het te warm is gaat het te veel rijzen.
Te koud dan rijst het te weinig.
 
Na veel kneden en wroeten in het deeg
wachten aan de oven
gluren in de oven
voelen aan het brood in de oven
op vingers sabbelen omdat het brood in de oven warmer was dan gedacht...
 
kregen we perfecte broodjes zoals dit.



 
En trots dat we waren !
Precies of we hadden allemaal een kindeke op de wereld gezet.
Met ons nog warm broodje
dartelenden we enkele minuutjes later naar buiten.
Onze tweede les zat er op !

 
Schoonekes toch?

 
Ik eiste -natuurlijk- het korstje op.
Lékker !

 
Ik deel mijn schoolverhalen ook op facebook,
daar kan je alles netjes volgen.
 
De foto's en recepten zal je dan hier kunnen vinden,
met een tikkel vertraging dan... ;-)
 
Op naar de volgende les !


6 opmerkingen:

  1. Wat een pracht van een brood daar zou ik ook graag mijn tanden inzetten....ga zo door ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Nu thuis nog zo'n oven en ik ben helemaal vertrokken ;-)

      Verwijderen
  3. Hmmggrr... ziet er over (of oven)heerlijk uit! Zou er direct mijn tanden willen inzetten. Perfecte korst, hmm! fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En da's zooooo lekker he, zo een vers brood zonder brol in om het lang goed te houden.
    Jij ook een fijn weekend !

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...