Brood bakken is fascinerend.
Je volgt het recept nauwkeurig, maar steeds krijg je iets anders dan op het fotootje naast het recept.
Fascinerend dus.
Misschien doe ik toch iets fout...?
Hier is het recept:
Voor ongeveer 30 broodjes:
- 560g tarwebloem
- 560g roggebloem
- 30 g zout
- 62 g verse gist
- 30 g honing
- 675g ijswater
- maanzaad en sesamzaad
Bereiding:
- meng de twee soorten bloem, doe ze in een kom en maak in het midden een kuiltje
- doe daarin de verkruimelde gist, de honing en aan de buitenkant van het kuiltje het zout
- doe het ijswater in het kuiltje en meng van binnen naar buiten de bloem er door
- kneed het deeg 8 minuten door, tot het soepel en elastisch is
- verdeel in stukjes van 50 g en laat 5 minuten rusten
- maak er balletjes van
- druk de balletjes met de bovenkant in de zaadjes (ofwel maanzaad ofwel sesamzaad)
- verwarm de oven tot 260° (of zo warm je kan) en zet een kom water om de bodem
- leg de broodjes op 2 bakplaten, dek af met plasticfolie en laat 20-30min rijzen
- bak de broodjes 5 minuten in de oven op 260°, verlaag de temperatuur tot 200° en bak nog 5 minuten
- laat afkoelen op het rooster
Dit waren mijn ingrediënten:
Lekker knoeien...
En mijn mooie deegbal:
Allemaal mooi op een rijtje
(ze zwellen niet op met het bakken, dus je mag ze dicht tegen elkaar leggen)
En de 2de plaat.
Met een deel zonder zaadjes, dat bleek nadien een slimme zet te zijn omwille van viesneus-bumblebee-zusje én vader.
En de gebakken exemplaartjes zagen er dus praktisch hetzelfde uit.
Slechte foto... maar ik was toen al 4,5u aan het bakken... dat gaat ten koste van goede foto's ;-)
Mijn broodjes waren heel lekker, maar zwaaaaaar !
En heel erg vast van structuur.
Dus als iemand een tip heeft om ze lekker zompig en zacht te maken, laat maar komen !!
Smakelijk !!
Daar heb ik nou altijd ook last van. Ben benieuwd naar tips!
BeantwoordenVerwijderenMisschien 40 gram gist ipv 60 gram ?
BeantwoordenVerwijderenDie tip heb ik eens gehad.
groetjes.....
Ik heb het ook vaak hoor, dat het resultaat altijd iets anders uitvalt dan ik had verwacht...meestal moet ik het dan gewoon een paar keer proberen en aanpassen (en niet vergeten te noteren) totdat ik er supertevreden over ben...maar zolang het maar smaakt, vind ik het wel goed :)
BeantwoordenVerwijderenWat ben je toch een bak koningin!!!! geweldig.... binnenkort toch maar weer eens de keuken in!!
BeantwoordenVerwijderenOm ze luchtiger te maken???? Spa bruis nemen.
BeantwoordenVerwijderen