zondag 10 februari 2013

Romige Rijstpap !


Rijstpap.
Dat hoort lekker vol en romig te zijn
met een schoon gelig kleurke van de vanille en saffraan.
Zacht maar ook niet helemaal kapot gekookt.
Geen lopende massa
maar ook geen dikke brok rijst die op je maag gaat liggen met een zucht.
 
Geen makkie dus.
Da's er weer zo eentje zoals deze en deze.
 
En?
Hebt ge geklikt?
Oe nee?
Niet curieus naar wat dat linkt?
'k zou toch klikken...
 
Iedereen kan dat maken.
 
Awel.
Ikke niet.
 
Allez ja.
Nu wel.
Soms laat het www u ook gewoon dik in de steek he.
Duidelijke recepten,
gaartijden of tips.
Ho maar.
Laat staan dat je ergens een deftige tutorial kan vinden.
 
Awel.
Voor iedereen die geen rijstpap kan maken.
Alstublieft
ik doe ne keer een poging om dat allemaal uit te klaren.
Ik heb met plezier
en zweetpollekes
op kerstavond in de potten staan roeren.
Met een beetje schrik dat we als dessert op onze nagels mochten knabbelen.
 
'kom jong'
hoor ik nu mening persoon denken.
'hoe kunt ge nu niet weten hoe ge rijstpap maakt'.
Ja awel.
Ge zou't ervan verschieten hoeveel rijstpap-makers eigelijk helemaal géne lekker rijstpap maken.
En niemand dien dat durft zeggen.
 
Zo.
Terug naar het schoon nederlands nu.
Voor de Hollanders van dienst er niet meer aan uit kunnen zonder ondertiteling.
 
Ik maakte dus rijstpap.
Voor mensen die dat nu nog niet doorhadden.
 
Wat heb je nodig voor een dikke portie rijstpap?
 
1l volle melk
200g gespoelde dessertrijst
150g witte suiker
1 vanillestok
saffraan
250ml geklopte room
 
*1*
Een giga-tip die ik hier en daar vond op het www was:
spoel uwe rijst.
Waarom?
Dan kleeft het niet.
Het bakt niet aan.
Het verbrand veel minder snel.
En 't is lekkerder.
Dus.
Spoelen maar.

*2*
En dan zet je schoon alles klaar.

 
*1*
Giet de melk in een deftige pot.
Groot genoeg dus.
 
Voeg de rijst toe.
 
*2*
Snij de vanillestok in de helft,
schraap de pitjes er uit en kieper alles in de melk.
Suiker en saffraan mag er ook bij.
Saffraan da's naar goesting he,
veel of weinig...kies maar.
 
 
*1*
Breng aan de kook en laat uw papje 45 min pruttelen.
De ene zegt deksel er op,
de andere zegt deksel er af.
Sommige zeggen niet roeren,
andere zeggen wel roeren.
 
Conclusie:
doe wat u het beste lijkt.
 
*2*
Laat pruttelen...
 
*3*
En pruttelen...
 
*4*
en -jaja- nog meer pruttelen.
En als je na een tijd vind dat het niet meer genoeg pruttelt,
draai het vuur hoger.
Pruttelt het te veel,
zet het dan lager.
 
Is de boel te droog naar uw goesting,
doe er wat melk bij.
Dat deed ik ook verschillende keren.
 
Na 45min proef je eens.
Het mag nog wat bijt hebben,
maar geen knabbel meer.
Als je snapt wat ik bedoel?
Het mag niet meer knarsen,
en je moet ook niet blijven bijten.
 
Maar je wil ook geen pap
of kapotgekookte brol.
Niet njammie.
 
Kleine tip:
als je roert, zorg dan dat je de rand af en toe proper maakt,
zodat echt alles mooi kan garen en je niet met hardere stukjes zit nadien.
 
 
*1*
Dan klop je de room op,
niet te hard of te schuimig.
Gewoon opkloppen zonder rare toeren.
 
*2*
Lepel dat onder uwe rijstpap.
Proef nog een keertje.
En nog een keertje.
 
Stop nu maar met proeven
of er blijft niets meer over.
 
 
Laat het boeltje afkoelen,
in de pot.
Of in kleine potjes.
 
Opdienen met veel-veel-veeeeeel bruine suiker.
 
Trek daar dan een foto van,
op tijd.
Voor iedereen alles opsnoept.
 
Want anders heb je alleen een 'in de pot' foto als eindresultaat.
Maar bon.
Je ziet zo ook wel dat het njammie is.
 
 
Schol !


5 opmerkingen:

  1. Awel, ik vindvan mezelfdatik toch redelijk kan koken, maar rijstepap, nog nooit gelukt, tehard, tedroog, niet zoet genoeg,altijd iets
    Alleen tevreten met kiloooooos bruine suiker
    Dit ga ik toch eensproberen
    Ben curieus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook nog nooit zo rijstpap gemaakt, ik doe dat altijd uit zo'n pakje dat op 10 min klaar is. Maar dat is toch lang niet zo lekker als die van oma. Ik ben heel blij met jouw recept, dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een simpel recept en dat lukt bij mij altijd.
    Je neemt een tas ,of het nu een grote of een kleine is dat heeft geen belang alleen voor de hoeveelheid pap,,,,dus een tas rijst en met dezelfde tas 5 keer melk in de pot uwe rijst spoelen en er bij doen als de melk kookt wat saffraan erbij en in het begin af en toe roeren ;ik laat het dan ongeveer drie kwartier op zacht vuur,en als ze te dik is nog even wat melk erbij en op laatst de suiker erbij.en dan nog wat warm lekker met bruine suiker smullen,,,,
    Ik hoop dat het lukt ,groetjes van Simonne.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben er geen fan van.. heb het op me werk al eens een paar keer gegeten.. maar misschien moet ik het eens zlf maken!!
    Dank je wel voor het recept!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er lekker uit! Dat heb je met rijstpap, dat moet inderdaad zo "net juist" zijn. Ik ga je recept eens proberen, maar nu even niet, wegens 'mezelf op dieet gezet' en dan kan ik er beter nog maar wat mee wachten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...