zondag 25 maart 2012

Huisgemaakte appelbollen

Oepsie...ja dames,
ik huppel weer een beetjeachter met mijn blogje.
Deze appelbollen maakte ik op verloren maandag.
(je weet wel... héél wat weekjes geleden)
En omdat ze zo lekker waren,
heb ik ze ondertussen nog eens gemaakt.

Dus voor ik de bladerdeeg en de appelen voor de derde keer bovenhaal,

zal ik eerst dit met jullie delen.
(pas op, kwijlgevaar !! )

Appelbollen maken is easypeasy.
Ik had er een tikkel schrik voor,
want die appelbollen... dat kan je niet altijd krijgen bij de bakker.
En dus dacht mijn petieterige, onzekere brein:
'dat moet met een reden zijn'.
HA dat rijmt !
Ik dacht dus dat het gewoon veel werk was,
of moeilijk...
en dat het daarom niet steeds te verkrijgen is.

Nope, nietes dus !
In plaats daarvan had ik een 'shame on you, bakkers!' gevoel.
Omdat ze schandalig veel centjes durven te vragen voor iets dat ZO easy en goedkoop is om te maken.
En weet-ge-watte?
Zelfgemaakt is dat veel lekkerder dan van bij de bakker !
Zeg dat ik het gezegd heb ;-)

Bon.

U neme een appel...
Of pakt u er ineens twee, dan moet uwe partner niet naast u staan giezen over pakweg een twintig minuten.

Schillen, en klokhuis er uit halen met een klokhuis-eruit-haler.
Ofzoietske (hoe noemt dat spul?)
Nu is ook een goede moment om uwe oven op voorverwarmen te zetten.
200°C alstublieft.

En een vel bladerdeeg.
Plain, simple bladerdeeg.
Rechthoekig is makkelijk.
Rond is een tikkel ambetanter.
Maar ambetant gaat ook,
en ik zou mezelf niet zijn als ik niet voor de lastigste manier zou kiezen ;-)
Verdeel dat sticky spul in twee...
Zet uwe appel met zijn poep op het bladerdeeg.
Zowat in het midden zo.

Kieper een eetlepel kristalsuiker in de appel.
Of rietsuiker als je een beeeetje het gedacht wil hebben dat je gezond doet.
(hoewel... de appel is al gezond, dus we zijn goed bezig!!)

Ook nog een halve theelepel kaneelpoeder.
Meer of minder naargelang je kanelerig bent.


Plooi uw velleke bladerdeeg over de appel.
Draai om,
zodat ie met de plooinaad beneden zit.

Ik zette mijn appeltjes in twee kleine vormpjes,
maar een bakplaat kan ook.


Pap even in met een losgeklopt eitje,
en strooi er wat bloemsuiker over.

(euh... ik was nogal gul met mijn bloemsuiker...)


Uwe oven zegt nu *ting*
omdat ie klaar is met voorverwarmen.
Zo niet...
zet uwe oven op voorverwarmen.
200°C

En zwier dan de appelbollen in je oven.

Zet ze ruim genoeg van elkaar,
we willen geen knuffelige appelbollen,
maar twee mooie en nette
en een tikkel associale
njammie appelbollen.

en 20 minuutjes op 200°C.

En...
njammie-de-njamnjam !

Uw keuken ruikt nu goddelijk.
Uw partner heeft zijn kritisch gefronste blik vervangen door een 'njaammm!! dat ziet er lekker uit!',
en u voelt de trotsheid door uw lichaam stromen,
en uw maag een knorconcert geven.

Wees voorzichtig.
Het is zo lekker dat je veel te rap gaat willen eten,
en uw tong verbrand, want het is heet,
dat spul.

Zo.

Nu jullie allemaal kwijlend voor uw computerscherm zitten.
Is mijn geweldige taak volbracht.

Smakelijk !!

11 opmerkingen:

  1. Ja, dat ga ik proberen vandaag! Maar eerst even de calorietjes er al vast afrennen in het bos.
    fijne zondag!
    Karin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat zou ik ook beter eens wat meer doen ;-)

      Verwijderen
  2. mmmmmm... dit is altidj zo lekker.. ik maak ze zelf ook regelmatig!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind ze ook heerlijk maar lastig eten in zo'n hele appel. Nu zag ik laatst in een restaurant dat zij de appel in schijfjes snijden en dan weer opstapelen, ook hadden zij er nog een lepeltje rozijnen bij in gedaan...mmm smullen maar. Schijnt ook lekker te zij met een heel klein scheutje rum over de appel.....dus nog maar een keer aan de slag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan toch gewoon heel de boel doorsnijden als het uit de oven komt?

      Maar in schijfjes, dat lijkt me een fancy oplossing!

      Rozijntjes en rum, daar ben ik niet zo zot van, maar amaretto is misschien nog wel iets om te proberen !

      Verwijderen
  4. Hoi, ik geniet altijd zo van jou blogjes, alleen jammer dat je het woord gvd erbij zet, Dit is de naam van God, voor mij heilig! Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo! Dankjewel voor je complimentje !

      Mijn excuses voor het gevloek, en ook voor mijn eerdere antwoord.
      Ik heb blijkbaar een bad day vandaag, en zowel je reactie als mijn lieve zusje hebben me doen beseffen dat het niet de bedoeling is dat ik daarom scherp reageer.
      Daarom: mijn excuses, ik respecteer je geloofsovertuiging en het zal niet meer gebeuren.

      Bedankt voor je reactie!!

      Verwijderen
  5. ja ze zijn echt heel lekker, en ik zou meteen mijn keuken induiken en ze gaan maken, zo enthousiast vertel je het... ware het niet dat ik niet zo'n appelboortje heb :(

    affijn, hoop dat de jouwe goed gesmaakt hebben :)

    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Huphup, duik die keuken in ! Je kan ook gewoon je appel in 4 snijden, het klokhuis eruit halen op de 'klassieke' manier, en dan je appel tegen elkaar zetten en zo vullen en het bladerdeeg er rond plooien.

      Iets omslachtiger, misschien een beetje knip en plak werk, maar het lukt even goed !

      Jaja, ze waren lekker ;-)

      Verwijderen
  6. Hmm, krijg meteen in om er een te maken! De allerlekkerste appelbol die ik ooit gehad heb, had trouwens in het gat in het midden wat amandelspijs zitten i.p.v. kaneel. Heerlijk! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Njaaam, dat klinkt me als een geweldige tip ! Ik ben niet zo heel 'kanelerig' van goesting, dus het is rap nogal te veel... maar ik ben wel helemaal gek van amandelspijs ! Eentje om uit te proberen, dankjewel !!

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...