zondag 20 januari 2013

Recept: frikandellen met kriekjes

Hoe is dat nu kunnen gebeuren?
We zijn verdikkeme al halverwege januari !
 
Maar kijk-kijk,
ik luister nog steeds netjes naar mijn blog en mealplanners.
Ofteja,
grotendeels toch.
 
Soms steekt bumblebee-vriendje er een stokje voor
of prutst de klok met haar uren zodat ik moet improviseren
en dan komt het ook niet altijd goed.
 
Maar swat.
Allebei mijn planners zeiden dat we deze week frikandellen met kriekjes moesten eten.
Want ik moest er vandaag over kunnen bloggen
en zonder dat je het eet
kan je er geen foto's van trekken
en zonder foto's geen blogje.
 
Strakke planning hier hoor.
 
Ik maakte de frikandelletjes al op voorhand
dan is het echt easy food,
even bakken
wat opwarmen
en hup je hebt eten.
 
Als je dat tenminste receptje kan noemen.

Maar omdat ik zo lief ben
*ahum*
doen we het gewoon nog eens over.

Wij eten hier onze frikandellen met kriekjes.
Met lekkere sappige kriekjes in hun eigen sausje.
Dat je zo in een pot koopt.

De frikandelletjes kan je ook kopen,
maar het is veel lekkerder als je er even de tijd in steekt om het te maken.

*1*
Het is niet meer dan kippengehakt (of runds of varkens) los te kloppen
of te kneden.
Een eitje en een dikke lepel mosterd per 500gram toe te voegen.
En dan veel kruiden naar smaak,
en paneermeel erbij kieperen tot het naar je goesting is.

Dan rol je met vochtige handen de balletjes,
wip je ze in een pot kokend water
en vis je ze er uit de moment dat ze boven komen drijven.

Het geeft je nog een lekker bouillonnetje nadien ook.
Kap dat niet weg, ideaal voor soep !

*2*
Ik zwier porties in de diepvries,
ik tel er 3 voor mij... en de rest voor bumblebee-vriendje.
Hij is er nogal zot van.

Het enige dat je op voorhand moet doen,
is een doosje uit de diepvries zetten,
zodat ze rustig op hun gemak kunnen ontdooien.

*3*
Dan zwier je die in een pan met boter of wat olie,
niet te heet,
je wil ze kleuren, maar niet aanbakken met een harde korst.
Tenslotte zijn ze ook al gaar,
dus veel moet dat niet hebben.

*4*
Als ze zo langs alle kanten een schoon kleurke hebben
dan zijn ze klaar !



Tegelijk kan je je kriekjes maken.
Als je de potten tegelijk op het vuur zet,
is alles op de minuut gelijk klaar ook.

*1*
De saus van de kriekjes is nogal lopend,
dus ik maak ze zoals ik dat thuis leerde van mijn bumblebee-mama.
Eerst kap je de saus in een pot,
de kriekjes hou je even apart.

*2*
Dan zwier je daar de inhoud van een zakje vanillepudding-poeder bij.
En roer je daar eens goed door.

*3*
Dan mag dat op het vuur,
niet te warm.
En goed blijven roeren.

Op een gegeven moment gaat dat goedje beginnen binden,
dus zorg dat ge bij uwe pot staat op diene moment.
Goed blijven roeren !

*4*
Als laatste zwier je er de kriekjes bij.
En verwissel je de garde voor een lepel,
want da's niet handig om elke 10 seconden krieken te moeten redden uit hun gevangenis.

Je kan je sausje terug wat lopender maken door er gewoon wat water bij te doen.

Laat dat nog even sudderen,
zodat ook je kriekjes helemaal warm zijn.
En opdienen maar !

 
Heel lekker met een versgebakken
of afgebakken
broodje
een toast
of een zacht sandwichke.
 
In de frikandelletjes kan je de ene moment meer peterselie of provencaalse kruiden doen,
de andere keer kieper je daar meer peper in.
Soms met veel mosterd,
of met weinig.
Je kan erin draaien wat je maar wil.
 
Ik verkies de combinatie van veelveelveel kippenkruiden,
ferm wat mosterd
en een gulzige zwier met allerhande kruidenpotjes.
Want kippengehakt,
dat kan wel wat hebben.
 
Eén keertje werk,
voor veel njammie dagen !
 
 
 

2 opmerkingen:

  1. Mijn eerste reactie was: hmm rare combinatie.
    Maar toen bedacht ik dat ik een raar Nederlands mens ben ebn het gewoon verkeerd begreep. Toen leek het me best een lekker idee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, ja jullie nederlanders bedoelen iets anders met frikandellen he ;-)

      Gewoon eens proberen en ik beloof je: 't is lekker !

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...