vrijdag 12 oktober 2012

Tutorial: mini-taartjes, de afwerking

Klaar voor een lange-lange-lange taartpost?
Die een dagje later komt dan oorspronkelijk op schema stond
dat heb je als je met je hoofd en handen met een andere taart bezig bent
maar we gaan er nu volledig voor !
 
Je hebt nodig:
dit lijkt me allemaal logisch,
maar ik ga het toch mooi opsommen
- een spuitzak (met of zonder spuitmondje)
- een uitsteekring (of als je een andere vorm wil: een andere vorm)
- een palletmes
- een deegroller of zo'n kleine versie ervan
- glitterstof (of poeder, of iets dat er op lijkt maar wel eetbaar is)
- een penseeltje
- een sjabloontje
- een lege maag
 
Ik begon met mijn ringetjes uit te steken.
Zoals je misschien nog weet,
was mijn cake niet zo recht gebakken.
Scheve meid, scheve cake... zo gaat dat in het leven.
Dus ik moest een beetje zien hoe ik puzzelde om toch een recht resultaat te krijgen.


 
Maar dat lukte eigelijk zonder al te veel problemen.
En dit waren mijn 4 kleine (?!) cakejes.

 
En gewoon voor de fun:
dit was de overschot.
Waarvoor je dus een lege maag nodig hebt om dat op te smikkelen.


Zoals bij een grote taart maakte ik nu ook een randje van botercreme.

 
Dan smeerde ik gul met mijn frambozenjam...
 
 
Het andere laagje er over en *hup* nog een laagje jam.

 
Als je dat snel doet,
dan knoei je een beetje,
en dan ziet dat er zo uit.

 
Schonekes afsmeren, was het volgende dat ik deed.
 
Makkelijkste is om de cakejes even in de diepvries of iets langer dan even in de koelkast te zetten.
Dan stijft de botercreme (het dijkje) op en gaat het niet zo glibberen en glijden.

 
Een mooi afgesmeerd stelletje.
Ook weer even de diepvries of koelkast in,
dan kan je het nadien makkelijker bekleden,
of nog kleine foutjes wegwerken met een hete spatel.

 
 
Schoon op een werkvlakje dat niet schuift.

 
Marsepein nog eens goed doorkneden.

 
Ik rolde mijn marsepein vrij dik uit,
we zijn allemaal nogal liefhebbers,
dus dat mocht wel wat hebben.

 
Zoals op een grote taart
*huppakee*

 
Ik vorm altijd een klein kuipje met mijn hand, om dan de bovenste randjes al mooi om te plooien.
Dan zachtjes naar onder glijden
en dan het cakeje een slag draaien en datzelfde nog eens.
 
 

 
Nu ik mijn 4 cakejes mooi van een laag had voorzien,
kon het versieren beginnen.
 
Ik nam een sjabloon van een roosje boven.
Zocht het mooiste stukje er uit
en legde dat er voorzichtig op.
 
Goed opletten dat je niet drukt, want dan duw je er randjes in en dat is niet de bedoeling.

 
Met mijn (eetbaar!) kleurpoeder kon ik nu voorzichtig alles inkleuren.
Ik had een zilver kleurtje,
je hebt die kleine potjes in héél erg veel tinten.
Het ene blinkt meer dan het andere,
sommige zijn wat groffer van structuur...
 
 
Alles gehad?

 
Voooooorzichtig omhoog tillen.
*tadaaaaaa!*

 
Mahzie nu hoe schoon !


 
Maak je porties vooral niet te groot,
want het valt nogal zwaar,
die cake.

 
Maar lékker !

 
Zo kan je dus in een wip en een flik alle mogelijke sjabloontjes op je taartjes aanbrengen,
makkelijk om te versieren en heeft een heel hoge wow-factor.
 
Hopelijk heb ik bij deze mijn dagje te laat een beetje goed gemaakt? ;-)
 
Iedereen alvast een heel erg fijn weekend toegewenst !



dinsdag 9 oktober 2012

Tutorial: mini-taartjes, de marsepein

Of eigelijk...
dacht ik dat ik zelf mijn marsepein maakte.
Want nu ik avondschool brood en banketbakker doe
ben ik er achter gekomen dat het eigelijk niet mogelijk is om écht marsepein te maken,
zonder tal van grote machines.
Die wij in ons keuken dus niet hebben staan.
 
Wat ik maak noemt marzipan.
Een wanna-be-marsepein dus.
Maar ook niet helemaal.
Want in marzipan zit veel extra rommel
en weinig amandeltjes.
 
Dus laten we het erbij houden dat het geen marsepein is
maar dat het er toch stevig tegenaan hikt.
 
En het is lekker.
Ook belangrijk ;-)
 
Ik deed hetzelfde als vorige keer.
Alleen gebruikte ik mijn kenwoodje en niet mijn handen
en zwierde ik er een halve theelepel oranjebloesemwater in.
voor de smaak en de textuur.
 
250g amandelpoeder
250g bloemsuiker
2 eiwitten (of 1 bij een groot ei)
een halve theelepel oranjebloesemwater


 
Goed doorkneden,
en dan stevig in een plastiekfolietje draaien en laten rusten in de koelkast.

 
Ik wilde mijn marsepein (of marzipan) in twee kleurtjes.
Dus haalde ik mijn blauwe en groene voedingskleurstof tevoorschijn.
 
Dit is alvast het groene deeltje !

 
Goed bewaren in de koelkast !
 
En dan kunnen we gaan versieren !


zondag 7 oktober 2012

Tutorial: mini-taartjes, de chocoladecake

We maakten onze vulling al
en nu is het tijd voor de taart!
 
Deze keer koos ik voor een chocoladetaart.
 
Of beter:
Een Mississippi Mud Cake.
*telt 3 keer alle 'ssss'-en na*
 
Ik haalde het receptje uit mijn chocolade-kookboek
namelijk:
Chocolade van uitgeverij Kook
(met die laatste 'k' eigelijk averechts om, maar dat krijg ik niet gedaan)
 
Hier komt het recept !
 
250g koude boter, in stukjes gesneden
200g donkere chocolade, grof gehakt
330ml melk
400g fijne suiker
1theelepel vanille extract
165g bloem
30g zelfrijzend bakmeel
25g cacao
2 eieren
 
Verwarm de oven voor op 170°C,
beboter een cakevorm (normaal een diepe, rond van 22cm doorsnede)
en bekleed deze met bakpapier.
 
Zet in een steelpan de boter en de chocolade op met de melk, de suiker en de vanille.
Verhit het mengsel op een laag vuur en onder voordurend roeren tot het glad is.
 
Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is.
Klop de gezeefde droge ingrediënten en de eieren erdoor.
Giet het beslag in de cakevorm.
Bak de cak gaar in circa 1 uur.
 Zet hem 5 minuten weg in de vorm.
Haal hem dan uit de vorm en zet hem op een rooster om af te koelen.
 
 
Mijn melk, boter, suiker, vanille en chocolade bij elkaar.

 
De boter deed ik er stukje voor stukje bij,
en roeren maar.

 
De rest van de droge ingredienten op een mooi gezeefd hoopje.
 
 
Ondertussen was mijn steelpan-papje al schonenes aan het blinken.

 
Ik liet mijn woodietje de rest van het werk doen
(terwijl ik met mijn frambozenconfituur aan de gang was)
Ik liet de eieren er stuk voor stuk bij glippen,
en het gezeefde hoopje mocht er ook bij.

 
In plaats van een ronde bakvorm nam ik een platteke.
Dat werd een fikse gok, want ging heel dat mengsel er in passen
of niet.
Of wel.
Of niet...

 
Wel dus.
Juistekes.

 
*hup* de oven in.
Zoals je ziet is die niet ideaal voor zo'n omstandigheden.
Want mijn plaat stond wat scheef en ik ging mijn pollekes* niet gaan verbranden om dat terug recht te trekken.
Letterlijk.

 
Dus zwierde ik het deurtje dicht,
en na een uurtje had ik...euh... een scheve cake.

 
Gelukkige was ie overal gelijk gaar
wat dan nog eens de nadruk legt op het karaktertje van mijn oven.
Het is een schatje hoor... !
 
Laten afkoelen op een rooster,
en ik kon verder. 
Op naar de marsepein !
 
Fijne zondag nog allemaal !


vrijdag 5 oktober 2012

Tutorial: mini-taartjes, de limoen-botercreme

Kleine taartjes moeten ook netjes afgesmeerd worden,
dus dan hebben we botercreme nodig.
 
Hiervoor gebruike ik ook hetzelfde receptje als anders,
alleen zwierde ik er wat limoen-zest stukjes tussen.
 
Je kan zelf hele fijne stukjes snijden,
of raspen.
 
 
Geeft een frisse toets aan de taartjes,
maar als je niet zo'n fan bent van limoen,
kan je deze er ook gewoon uitlaten.
Limoen-botercreme zonder limoen dan.
 
Nu we zowel de botercreme als de vulling hebben,
kunnen we onze taart gaan bakken.
 
 

woensdag 3 oktober 2012

Tutorial: mini-taartjes, de frambozenjam.

Een tijdje geleden
zeg maar een hele tijd geleden
 
Tot nu toe is het er nog niet van gekomen om er een tutorial over te schrijven,
dus daar beginnen we nu aan !
 
Een taartje,
ookal is het een mini-versie,
heeft een vulling nodig.
Botercreme om af te smeren.
Een mooi laagje voor er over
en versiering.
 
Ik begon met de vulling.
 
Dat werd frambozenjam met limoen.
Ik geef even het recept voor veel jam mee,
dan kan je zelf aanpassen naargelang je nodig hebt.
 
1kg geleisuiker
1kg frambozen
sap van 1 limoen
 
Ik nam 444gram
ik moest tenslotte maar enkele taartjes vullen
en zo'n confituur eters zijn wij ook weer niet.

 
Die zwierde ik in een pot met de suiker en het sap.
Ik plette de framboosjes een beetje,
voegde de suiker en het sap toe.
 
En liet het dan koken.
Wel blijven roeren graag.

 
Ondertussen kon ik de potjes voor de confituur al afwassen,
ontsmetten en in goed heet water zetten.

 
Mijn confituurtje zag er ondertussen zo uit.

 
'goed laten pruttelen en borrelen en doorkoken'
zei het recept.
Dus dat deed ik dan maar.

 
En na 5 minuutjes ferm gebroebel mocht het dan in de potjes,
*hup* die dotjes van potjes ondersteboven.
wel met een dekseltje op he mannekes...
En laten afkoelen !
 
 
Rap genoeg je taartjes maken is nu de boodschap,
voor alle jam al op is ;-)
 
Volgende keer maken we de limoen-botercreme !

maandag 1 oktober 2012

*woef !*

*zwaai zwaai*
 
Hallo allemaal ! Ik ben terug uit mijn blog-vakantie,
vol inspiratie en goesting om er weer in te vliegen.
 
Dus we beginnen er direct aan !
 
Een lieve collega van me was jarig een tijdje geleden.
dus dat vroeg om een cadeautje.
 
En cadeautjes zijn pas echt fijn om te geven als je ze zelf gemaakt hebt.
Toch?
 
Dus ik ging aan de slag met een handdoek en mijn naaimachine.

 
Ik knipte er een stuk af,
boorde dat mooi af met een fantasie-steekje
dat je anders nooit gebruikt, ido-meaal !
en stikte er lijntjes door.
 
Zien jullie wat het is geworden?

 
Omdat de collega van dienst zo kierewiete-zot is van honden,
vooral de buldog-versies ervan.
Zocht ik een voorbeeldje,
simpel genoeg voor wat ik ermee wilde doen.

 
Ik knipte dat schatje uit en testte het al eens een keer op een proeflapje.
En dan kon het echte werk beginnen.

 
De textielverf mocht nog eens uit de schuif komen.
Een penseeltje erbij...

 
Vooooooorzichtig langs de randjes van het hondje doppen.

 
Zodat ik mooi de omlijning ervan op de stof had.

 
Inkleuren maar !!

 
Goed heen en weer wiebelen, want een handdoek heeft zo van die fluffy haartjes,
en dat moest allemaal roze zijn.
 
Helemaal laten drogen.
 
 
En dan had ik dit !
 
 
Om de textielverf vast te zetten op de stof moest ik wachten tot het droog was,
dan een handdoek er over leggen en strijken op hoge temperatuur.
Bij mij was dat 3-5 minuutjes,
dat scheelt van merk en soort verf.
Dan kan je dat wassen op 30° en het blijft mooi en geeft geen vegen.
Perfect voor zo'n creatieve uitspatting !
(de verf komt van Ava en heb je in verschillende soorten en kleuren)
 
Een rol dient om op te rollen,
dus ik naaide aan de randjes nog wat roze satijnlint.
Zodat ze het met een grote strik kon dichtbinden.

 
En dit was mijn cadeautje !

 
Perfect om mee te nemen op vakantie, met make-up penselen in
of tandenborstels.
Of allebei?



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...