vrijdag 13 mei 2011

How to: Eclairs maken !

Hier zijn we er dan mee: we hebben onze pudding, de chocolade-glazuur én het soezenbeslag gemaakt... dan is het nu tijd voor een volledige 'How-to' van de éclairtjes !

Wat heb je nodig?

- je zelfgemaakte banketbakkerspudding (recept van 10/05/2011)
- je zelfgemaakte chocolade-glazuur (recept van 11/05/2011)
- je zelfgemaakte soezenbeslag (recept van 12/05/2011)
- 2 spuitzakken
- 2 ronde spuitmondjes
- vel bakpapier
- bakplaat
- 1 ei
- kleeein beetje melk
- klein borsteltje

Voorbereiding:
Haal je soezenbeslag, je chocoladeglazuur en je pudding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.


Vul een spuitzak (ik gebruik plastieken snoepzakken uit de Ava, stukken goedkoper en werkt even handig) met je soezenbeslag.
Dat geeft dit mesthoopje als je het wat snel probeert te doen ;-)

Spuit wormpjes op je bakplaat (bekleed met bakpapier) die ongeveer allemaal even lang en even groot zijn.
Een 12cm is ideaal, zorg voor voldoende afstand tussen de wormpjes want je soesjes gaan natuurlijk uitzetten bij het bakken.

Ik moest improviseren met een pizza-bakplaat, daar ik nog steeds geen grote in mijn bezit heb ;-)

Tip: neem een GROOT spuitmondje en spuit je worstjes groter dan die van mij... want ze zetten wel uit, maar nu ook weer niet zo enorm hard.

Dus neem je spuitmondje vrij groot, of spuit dikker dan dit.


Maak een papje van een eierdooier en een héél klein beetje melk, roer goed door elkaar en ga grondig over je worstjes (we zullen het zo maar blijven noemen ;-) ).


Je oven moet voorverwarmd zijn op 220°.

Zet je éclairs in de oven, 20 minuten op 220°.
Direct nadien zet je je oven op 180-190° en bak je nog 10 minuten verder.

Even gluren door het raampje...


Nog eens gluren: dat komt in orde...


En dit is het resultaat !

Haal ze direct van de bakplaat (pas op: héét !) en laat ze afkoelen op het rooster.

Zoals je ziet, mijn éclairtjes zijn écht smal. Wat feitelijk heel makkelijk eet, zo bleek nadien en dus is het misschien ook wel handig. Maar écht de bedoeling was het toch niet ;-)


Mmmmmnjam !


Na 10 minuutjes afkoelen is het tijd om ze open te snijden.

Vooooorzichtig, want het is fragiel en je wil geen stukken en brokken.
Leg je hoedjes mooi boven de onderkant, zodat je straks weet wat bij elkaar hoort.


Neem je volgende spuitzak, vul met pudding. (terug een rond spuitmondje).

Vul royaal op met pudding.


Neem dan het hoedje van je éclair, dip even in de chocolade-glazuur en leg er voorzichtig op.

Normaal...had dit er geweldig lekker uit moeten zien. Maar da's duidelijk niet het geval :-)
Dit is het resultaat als je chocolade-glazuur nog véél te lopend is.
Dus daarom mijn tip bij het recept ervan:
laat éérst heel goed afkoelen, en dan heb je een veel mooier resultaat.


Omdat ik nog soezendeeg over heb, kan ik nog soesjes bij maken. Deze keer maakte ik ze lekker dik.
(en er terug overgaan met het papje eierdooier-melk).


Terug de oven in, ook 20 minuten op 220° en 10minuten op 180°.

En ik zag dat dit ook goed ging komen...


Even laten afkoelen... doorsnijden...vullen...


Omdat mijn chocolade-glazuur avontuur niet zo verliep zoals ik het wilde, had ik gelukkig nog een plan B in de koelkast staan (uren werk van BumbleBee-vriendje) namelijk: chocoladeschilfertjes !

Dit gaf toch al een smakelijker zicht ;-)


En de soesjes:


Resultaat: BumbleBee-ouders vonden dat ik hen wekelijks van die trip naar de bakker mocht verlossen... dus ik mag zeggen dat het zéér eetbaar/lekker was ;-)

Conclusie: de smalle éclairtjes waren misschien niet zo groots en waauw zoals ik had gewillen, maar ze waren héél makkelijk te hanteren en hebben de 'zonder-smossen-opeten'-test met glans doorstaan.

De soesjes waren dan weer mooier om te zien... maar die test... tja ;-)

Alles bij elkaar een goede 2 uur werk... dus het proberen zéker waard !

Smakelijk !!

1 opmerking:

  1. klinkt en ziet er heerlijk uit!!! staan hoog op mijn lijst om snel te maken!!

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...