dinsdag 10 mei 2011

Recept Banketbakkerspudding

Ik testte in mijn leven al heel wat recepten uit voor pudding, alle maten en soorten en gewichten en kleurtjes heb ik ondertussen gehad. Maar ik blijf terug grijpen naar dat ene recept. Omdat banketbakkersroom iets is dat in heel veel banketproducten verwerkt zit, al dan niet in de afwerking, deel ik dit receptje graag met jullie.

Recept, vulling voor 12 soezen,1 dikke laag vulling in een 8 personen taart,...
  • 500ml volle melk
  • 125g suiker
  • 50g puddingpoeder
  • 1 eidooier 
  • eventueel: een vanillestokje

 Kook de melk met de helft van de suiker, ik geef de voorkeur aan een steelpan, omdat dit makkelijker is om vast te houden als je moet roeren.


Meng de rest van de suiker met het puddingpoeder en de eidooier. Ik voeg meestal al direct een beetje melk toe, dat maakt het iets makkelijker om alle klontjes direct weg te roeren.


Als de melk kookt, voeg een scheut warme melk toe aan de compositie (het ei-suiker-puddingpoeder-mengsel). Voeg dan direct de compositie gans toe tot de kokende melk. Draai het vuur lager en roer met een garde flink door.
 


 Laat de banketbakkerspudding even kort doorkoken, onder goed roeren.


 Bij kleine porties kan je de banketbakkerspudding in een kom met folie gieten, direct bedekken en laten afkoelen. Bij grotere porties giet je het beste uit in een bakplaat met opstaande randen, om dan te overtrekken met plastiekfolie.
De plastiekfolie zorgt ervoor dat er geen harde laag op de banketbakkerspudding komt, dus de folie mag recht op de warme pudding liggen.



De banketbakkerspudding kan nadien losgeklopt worden met een vork, een garde of een mixer. Dit zorgt voor een luchtigere structuur en een betere verdeling als de pudding gebruikt zal worden voor verdere verwerking in een taart, soezen of vulling voor andere banketproducten.


 De overschot is nog minstens een week te bewaren, afgedekt in de koelkast. Of kan met of zonder verdere tierlantijntjes opgegeten worden, gewoon...omdat het lekker is.



Voor extra smaak kan er zelfgemaakt vanille suiker gebruikt worden in de plaats van gewone suiker. Of kan je een vanillestokje toevoegen bij de kokende melk, en dit er uit vissen vlak voor je de compositie toevoegt. Het vanillestokje snij je dan open, de zaadjes schraap je er uit en alles mag dan mee koken. Nadien kan je dit stokje laten drogen en in een pot met suiker leggen, zo maak je weer zelf vanillesuiker en gaat er niets verloren !

Smakelijk !

3 opmerkingen:

  1. dat klinkt wel heel lekker.. ga het eens proberen... is in veel dingen super lekker

    Ben ook benieuwd naar je uitleg over je moederdag taart.. ik zou dat zo graag willen leren!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt een supermakkelijk recept, het enige dat je moet blijven doen is: roeren ;-)

    De moederdagtaart zal ik uitleggen begin tot einde, van bakken tot decoreren !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...