zaterdag 16 juli 2011

Pannekoeken recept

Pannekoeken. Ik sta nu al jaren in voor mijn eigen pannekoekenplezier en nog steeds zijn ze niet hetzelfde als die van mijn mams. Volgens mij hoort dat gewoon zo. Moet echt een ongeschreven wet zijn of iets dergelijks.

Misschien ook omdat haar recept uit de losse hand komt. Je hebt dat of je hebt dat niet. Ik krijg gegarandeerd zenuwtrekken als ik geen recept heb om te starten. Wat niet wil zeggen dat ik het niet pimp of bijstuur als het me niet bevalt. Toch iets dat ik niet van een vreemde heb precies...

Bon. Ondertussen al heel wat jaren geleden kreeg ik een lieve oude man op mijn weg. Fonsie was altijd kok geweest, had zijn restaurant ondertussen doorgegeven aan zijn zoon en haalde zijn kunnen en kennen uit een leger-verleden. Met veel plezier en sappige details kreeg ik steeds opnieuw hetzelfde verhaal, avonturen van die tijd en hoe hij uiteindelijk huiskok werd bij de hogere garde in het leger.

Fonsie had toen al tram 8 laten passeren, niet zo veel later was het niet meer verantwoord om hem op de fiets te laten wiebelen om me te plezieren met zijn verhalen en nam de verpleging het van me over om zijn sprietegrijze haren maandelijks bij te knippen. Zijn grote trots waren zijn eigen recepten, die hij doorheen de jaren had geperfectioneerd. 

We zijn vele jaren verder ondertussen. Telkens ik pannekoeken maak denk ik met een glimlach aan Fonsie. Eén recept blijft perfect zoals het is. Niet enkel puur uit respect, maar ook omdat niets aan het originele kan tippen.

Ik deel het graag even met jullie:
Recept pannekoeken: voor 7/8 stuks:

250gram bloem
3 zakjes vanillesuiker (of drie eetlepels zelfgemaakte vanillesuiker)
snuf zout
2 eieren
eetlepel zonnebloemolie
500ml melk


De droge ingrediënten mogen eerst bij elkaar. Bloem, suiker en zout. Hier mag in kleine stapjes de melk bij. Goed roeren met een garde tot alle brokjes verdwenen zijn en dan mag de rest van de melk erbij. 



De eieren kunnen eerst losgeklopt worden, maar dat is niet noodzakelijk. Ook weer goed roeren en mengen.


Een eetlepel zonnebloemolie geeft een zachtere textuur aan de pannekoeken. Gesmolten boter kan ook, andere soorten olie is ook een optie.


Het beslag is klaar. Even laten rusten onder een vochtige handdoek of overtrokken met plastiekfolie. Op kamertemperatuur voor een half uurtje, of in de koelkast wanneer je het beslag ruim op voorhand maakt.

Door het beslag te laten rusten komen de gluten in de bloem tot 'rust'. Zo gaan de pannekoeken minder 'zwaar' te verteren zijn, gladder van textuur en krijgen ze een mooiere kleur.


Hoe worden de pannekoeken luchtiger?
* voeg zelfrijzende bloem toe ipv gewone bloem
* vervang een deel van de melk door een scheut bruiswater
* voeg meer eieren toe

Teveel beslag gemaakt? Of een bootlading aan pannekoeken over?

Je kan pannekoeken perfect invriezen, verdeel je stapel voor de makkelijkheid even in porties, of leg tussen elke pannekoek een vel bakpapier.
Ook beslag kan je invriezen. In een flesje (denk lege en afgewassen ketchupfles) of in een ijsblokjesvorm.
Dat laatste is makkelijk om even snel wat blokjes te ontdooien, en de rest in de diepvriezer te laten.

Veel bakplezier !

3 opmerkingen:

  1. Hmm Lekker!!
    Ik doe er meestal ook nog een klein beetje kaneel bij :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. is een iets anders recept dan dat ik gebruik... maar ga hem zeker een keer uitprober.
    Ik doe altijd : 500 ml melk, 200 bloem 3 eieren, snufje zout wat suiker en kaneel...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het lijkt zo logisch en eenvoudig, pannenkoeken bakken, maar op de een of andere manier zijn die van mij toch nooit echt wat ze moeten zijn. Ik ga dit receptje morgen eens uitproberen. Dankje!

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...