dinsdag 6 september 2011

Suikerbrood recept

Ook weer eentje van op de ontbijttafel met moederdag ;-)
Suikerbrood is nooit mijn allergrootste favoriet geweest, maar mijn andere proevers zijn daar wel content mee... dus bakken maar!
Wat heb je nodig?
- 2,5dl lauwe melk
- 15gram gist
- 150g boter
- 7gram zout
- 700g tarwe bloem
- 2 eieren
- 25g suiker
- 300g parelsuiker
Wat moet je doen?
- meng alles bij elkaar (pas op, geen zout of suiker bij gist!) buiten de parelsuiker
- kneed een mooi deeg en laat het een half uur rusten
- neem 1/3 van het deeg af, kneed de parelsuiker door het andere deel en bol dit op
- maak een plak van het kleinste deel, en wikkel dit rond de grotere bol deeg, zodat je geen parelsuiker meer kan zien
- laat rijzen zodat het volume verdubbeld is
- kerf de bovenkant met een mes en bestrijk met losgeklopt ei
- bak op 180°, voorverwarmde oven, ongeveer 1 uur.
Mijn ingrediënten:

Bloem op hoopje, eieren in kuiltje... suiker en zout aan de rand...:

En kneden maar!

Tot heel de troep een mooi deegballetje is...


Zoiets, ongeveer?

Even laten rusten, en dan een derde er van af nemen.

Door de parelsuiker. Ik had precies nogal veel ;-)


Opbollen, en de rest van het deeg er mooi rond.
Tip: zorg dat je geen scheurtjes hebt, ook de onderkant mooi bedekt met het deeg.
Kleine scheurtjes barsten bij het bakken en dan loopt de suiker in je oven en dat stinkt !


Een uurtje laten rijzen, onder een vochtige handdoek.
En dan even de bovenkant insnijden met een mes.
En dit is het gebakken exemplaar!

Excuses voor de zéér slechte foto... slecht licht + vermoeide fotograaf = deze foto.

Lekker, vast, stevig, zwaar brood ;-)

De moeite om eens uit te testen !
(en fun fun fun om te doen!)

3 opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...