dinsdag 18 oktober 2011

Krieken-flapjes

Hier ben ik weer met flapjes.
Komen ze al uit je oren ondertussen? ;-)

Het receptje:

Wat heb je nodig voor 14/15 grote flapjes, of véél kleintjes:
- 500g bladerdeeg
- 200g kersen/krieken
- suiker op eigen smaak
- 3druppel amandel-aroma

Wat moet je doen?
- de kersen uit sap afgieten
- laat kersen en suiker 20 minuutjes trekken, voeg amandel aroma toe
- rol bladerdeeg uit, en snij in rechthoeken (of gebruik flapjes-ding zoals ik)
- vul elk rechthoekje (of flapje)
- plooi dicht
- op bakplaat leggen
- oven voorverwarmen op 180°C
- ongeveer 15-20 minuten bakken
- werk af met suiker

Mijn ingrediëntjes:


De kriekjes zonder sap (met het sap kan je confituur maken !)
Do not smikkel-smikkel alles op, of je houdt niks meer over voor je flapjes ;-)

Voeg de suiker toe, en de amandel-aroma.
Wees zuinig op de amandel-aroma, want dit proeft al snel serieus door.
En laat dat zo 20 minuten trekken.
(ik kieperde er 2 eetlepels suiker in...)

Rol je bladerdeeg uit.
Ik had weer een ambetante ronde vorm, dus ik koos voor mijn flapjes-ding,
ipv er rechthoekjes van te maken.
(vraagt minder logica ;-) )

Steek uit, of snij uit...
Als je een flapjes-ding gebruikt, kan je dat gebruiken om uit te steken,
 dan heb je ineens de juiste afmeting !

Allemaal mooi op een rijtje...
Leg je rondje op je flapjesding...
Zorg dat je écht weinig sap hebt, want dat druipt er gewoon lekker naast en maakt heel de boel kleverig.
Op mijn mini-flapjesding konden 3 kriekjes, en dan kreeg ik het mooi dicht.

Doe dat X-aantal keren...
Ik wilde wel eens een knapperig bovenlaagje, dus ik veegde mijn flapjes in met wat melk,
 en strooide rietsuiker er bovenop.

Na 15-20 minuutjes in de oven kreeg ik dit !

De overschot van het deeg rolde ik uit, en stak ik nieuwe rondjes uit...
En die plooide ik mooi toe, maar blijkbaar niet goed genoeg.
Want dit was het resultaat na de baktijd:


Dus: goed dichtplooien of nijpen of duwen... of ze zien er maar triestig uit ;-)

Heel lekker, en zo klaar !

Smakelijk !!

10 opmerkingen:

  1. Het ziet zeer smakelijk je flapjes......en je "mislukte"ach het is toch donker waar het heen gaat de smaak zal er niet minder om zijn ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker recept, zo te zien! Mooi dingetje heb je daarvoor, krijg je proffesioneel ogende flapjes van!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mm ziet er lekker uit, ik zou mij ook zo is een flapjes toestel moeten halen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ow dat ziet er echt handig uit dat apparaat.... moet ik ook hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  5. deze ga ik zeker proberen ...
    ik heb ook zo een flapding ... groot probleem .... mijn deeg blijft erin plakken ... ik dacht er bloem in te strooien ... zien of het helpt ....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Rapgy: bloem is de oplossing. Bebloem regelmatig je flapjesding en een beetje je deeg ook, en dan is het probleem opgelost ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. jum jum jum! ik ga straks ook ffvlekker bakken denk ik, heb nog vlaaivulling staan... iknwilde je mog even heel hartelijk bedanken voor de mooie armband, superlief. afgelopen week lag ie in de bus, zo heerlijk als er zo'n kadootje in je bus ligt :) supertof, dank dank dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hee leuk, ik heb ook nog zo'n flapjesding ergens liggen. Tijd om hem tevoorschijn te halen!

    Groetjes, Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn eerste flapjesding heb ik gekocht bij Alice Delice (een kookwinkel), en voor nog niet de helft van dat geld, kocht ik nadien een setje van 3 bij de aldi of lidl ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...