dinsdag 17 april 2012

Dichte appeltaartjes

Appeltaart.

Iedereen lust het.
Of toch bijna iedereen,
want in de meeste appeltaart zit zo nog vanalles waar ik als ambetante mijn wipneus voor optrek...
snel en supereasy om te maken
dus
dat moest ik ook eens gedaan hebben.

Geen vieze dinges er tussen,
gewoon: appel en bladerdeeg.
Njammie, toch?

Ik maakte weer een kleine versie.
Gewoon.
Omdat ik dat wilde.

Voor een gewone grote taart is dit het recept:

- 2 vellen bladerdeeg
- 1 kg moesappels
- 150g suiker
- 1.5 eetlepel vers geperst sinaasappel of citroensap
- 3 eetlepels bloem
- 1 theelepel kaneel
- 3 eetlepels melk voor het glaceren
- rietsuiker voor het garneren

Wat moet je doen?

De appels schillen en de klokhuizen verwijderen.
In plakjes of stukjes snijden en mengen met de suiker, het sap, de bloem en het kaneelpoeder.


Je taartvorm (of vormpjes) bekleed je met bladerdeeg,
duw goed in de hoekjes en kantjes,
wees gul met het deeg,
anders scheurt het tijdens het bakken.

Laat een randje deeg ruim over de rand gaan,
dit heb je straks nodig.


Vul je vorm ruim met je appeltjes.


En leg er een tweede plak bladerdeeg bovenop.

Hier ook weer ruim deeg nemen,
de zijkanten goed tegen elkaar duwen met een vork of mes.
En twee inkepingen maken bovenaan zodat de stoom kan ontsnappen en de boel niet ontploft halverwege de baktijd.



Bestrijk de bovenkant met melk
strooi er royaal rietsuiker (of gewone kristalsuiker) over.


En zwier in de oven.
Je bakt 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
En dan verlaag je de temperatuur tot 190°C en bak je nog eens 25-30 minuten.
Tot je taartjes een goudbruine kleur hebben.

En gans je keuken ruikt naar de appeltaart en je de buren weer doet watertanden.


Zie je hoe de randjes nu mooi omhoog gekomen zijn?
Als je de randen te nauw afsnijd, springen je taartjes open.
Aan de smaak doet dit niks, maar het is toch mooier als ze netjes dicht blijven ;-)

Deze taartjes kan je warm serveren,
of laten afkoelen.

Smakelijk !!

8 opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...